Citromos bodzavirágzselé és bodzavirágszörp tartósítómentesen
sponsored links
Bodzavirágszörpöt készítettem, úgy, ahogy sokan ismerek, de annyi bodzavirággal, amennyivel csak tudtam, hogy jó tömény legyen, hiszen ez szörp lesz, és télen hígítani fogjuk három négyszeresére. A szörp egy részébõl, azt kevésbé édesítve, pedig zselét is készítettem.
Két db öt literes befõttes üveget jó háromnegyedig raktam bodzavirággal, 4-4 citromot felkarikáztam és hozzátettem még 75-75 g citromsavat, majd az üvegeket feltöltöttem vízzel. 2 napig hideg helyen áztattam. Majd kivettem belõle a citromkarikákat, és leszûrtem a virágokat is. Három lábasban feltettem melegíteni a levet. Mindegyiket édesítettem egyiket cukorral és sztíviával (ebbõl szörp lesz) a másik kettõt xilittel és sztíviával (egyikbõl szörp, másikból zselé lett). A sztívia magában nem annyira jó ízû, ezért gondoltam, kipróbálom ezt a vegyes édesítést. Bevallom nem mértem, az édesítõket / cukrokat, hanem kóstolgatva állítottam be az édességét. A szörpnek töménynek kell lennie, ezért annak édességét úgy állítottam be, hogy ...