Citromos Blancmange málnával

2017-06-18

sponsored links


















A Blancmange a panna cottához hasonló, kellemesen édes, krémes, finoman rezgõ, hófehér tejpuding. Bár a recept eredetileg arab vagy francia eredetû, nagyon népszerû egyes dél-olaszországi régiókban is, fõleg Szicíliában. Alapvetõen tejbõl, cukorból és kukoricakeményítõbõl áll, melyeket összefõzve egy megvastagodott, kocsonyás krémet kapunk. Számos változata van, gyakran készítik mandula vagy kókusztejbõl is. Ha pohárkrémként szeretnénk kínálni, akkor mindenképp kukoricakeményítõvel készítsük el, mert ettõl lágyabb, selymesebb lesz a textúrája, de ha mutatósabb desszertnek szánjuk és formákba öntenénk, akkor zselatinnal dolgozzunk, (én mindkettõbõl tettem bele) különben nem fogja megtartani a formáját, szétesik. Tetejét friss gyümölcs helyett megszórhatjuk pisztáciával, mandulával, rakhatunk rá gyümölcsöntetet, aszalt gyümölcsöt vagy reszelhetünk rá csokoládét. Könnyû, ízletes, olcsó desszert, szinte a semmibõl, gyorsan elkészíthetõ, igaz ki kell várni míg megdermed, mert csak azután fogyasztható.  
 

Citromos  Blancmange málnával

Hozzávalók:
2-3 kisebb adag

  • 5 dl tej
  • 5 dkg kukoricakeményítõ (vagy 3 lap zselatin)
  • 10 dkg cukor
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 1 tk vanília esszencia
  • csipet só

díszítéshez:

  • málna
  • porcukor

Elkészítése:

  1. A cukrot, keményítõt, csipet sót, kevés  hideg tejjel simára keverjük.
  2. Egy edényben alacsony lángon felmelegítjük a maradék tejet (ne forrjon nagyon!)
  3. Folyamatos keverés közben hozzáöntjük a cukros-keményítõs tejet.
  4. Belereszeljük a citromhéjat.
  5. Továbbra is alacsony lángon, folyamatos kevergetjük, míg kb 5 perc alatt az egész krémmé vastagszik. 
  6. Hozzákeverjük a vanília esszenciát.
  7. Hideg vízzel kiöblített formákba vagy poharakba töltjük, langyosra hûtjük.
  8. Hûtõbe tesszük legalább 6 óra hosszára, de még jobb, ha egy éjszakára.
  9. Tálalásnál málnaszemekkel díszítjük, porcukorral is megszórhatjuk.

TIPP: ha zselatinnal készítjük, akkor a zselatinlapokat 5 percre áztassuk hideg vízbe, csavarjuk ki, majd keverjük bele a meleg tejbe, mielõtt a krémet a formákba töltenénk.








Folytats a blogon ... azotthonizei.blogspot.com/2017/06/cit...

sponsored links

Keres?s