Citromos, birsalmás naspolyalekvár

2012-12-14

sponsored links


A naspolya nem nagy kedvenc nálunk nyersen, és lekvárként is elég tömény ízû, ezért gondoltam citrommal és kevés birssel, ill. a birs fõzõlevével készítem. A citromtól íze friss, finom lett, kevésbé tömény, kevésbé naspolya.

A naspolyákat megmosva (kb. 3 kg volt), virágos , kemény végüket levágva, annyi birslével (lehet víz vagy más gyümölcslé is), amennyi éppen ellepte és két felkarikázott citrommal feltettem fõni. A naspolya gyorsan szétesett, a citromra kellett kicsit várni. Botmixerrel enyhén pépesítettem, majd átpasszíroztam. Eléggé nehezen passzírozható massza lett. A mag nélküli masszába beleturmixoltam még egy pár fõtt birsalma szeletet, de anélkül is jó. Édesíteni nem igen kellett, pici fruktózzal édesítettem, mert a nyírfacukrom elfogyott, de persze lehet ízlés szerint mással, és jobban édesíteni is. Ezután újra forraltam, majd forrón, steril üvegekbe töltve, steril celofánnal lezárva, a szokásos eljárással dunsztba tettem. Tartósítót ezúttal sem használtam, és cukrot és zselésítõt sem, de biztos, hogy el fog állni sokáig. A celofánok tetejére még vékony karton anyagból, vagy ha más éppen nincs színes szalvétából vagy csomagolópapírból szoktam tenni porosodás, sérülés ellen egy védõréteget.

A passzírozás után sok volt a a veszteség, ezért a maradékot birslével újra felöntve, újra átpasszíroztam, de a ...

Folytats a blogon ... erdokostolo.blogspot.com/2012/12/citr...

sponsored links

Keres?s