Citromos - birsalmás libaleves
sponsored links
Néhány hete Debrecenben jártam, ahol egy rendezvényen az ételeimet szolgálták fel. A vendégektõl rengeteg kíváncsiságot, kedvességet és szeretetet kaptam, sikert arattak a mérsékelten, de picit egzotikusra hangolt fogásaim. Az egyik meghívott - egy végtelenül kedves, idõs professzor - azt mondta, megsúg nekem nekem valamit. Az elõadásom során szóba került a birsalma, errõl jutott eszébe az édesanyja receptje, amit elmesélt nekem: " ... liba aprólékot majdnem puhára fõzött, aztán beletett felkockázott birsalmát, amikor az is megpuhult, akkor behabarta tejföllel..." suttogta a fülembe. Egyébként is imádom az olyan családi recepteket, amelyek valaki gyerekkori emlékekeit idézik fel, és amelyet anyukák és nagymamák fõztek a családjuknak.
Ez a birsalmás libaleves pedig már elsõ hallásra elindította a fantáziámat, elképzeltem a libahús által adott tartalmas, telt ízû húsleves, és a birsalma gyümölcsösségének a harmóniáját. Hétvégén pedig megfõztem, igaz, némileg a saját ízlésemre hangolva: kis friss gyömbérrel, sok kaporral és sok citromlével. Azt hiszem, ez az egyik legfinomabb leves, amit az utóbbi idõkben ettem. (Azt csak zárójelben jegyzem meg, hogy ez a nagy, hatszemélyes adag jóval kevesebb mint ezer Forintból jött ki /1/2 kg libaszárny 200Ft, 2 birsalma szintén).
Azt is gondolom, hogy ez egy olyan hagyományos, vidéki (debreceni?) recept, amelyben rengeteg kreativitás és játékosság lehetõsége rejlik. Az én változatom kimondottan házias, rusztikus, de nagyon el tudom képzelni, hogy profi séfek fantáziáját is beindítja. Nagyon kíváncsi lettem, hogy vajon hogy. Egy hirtelen ötlettõl vezérelve, néhány telefonnal késõbb pedig már meg is született a terv: felkértem négy, teljesen különbözõ típusú ...