Citrommázas áfonyás csigák
sponsored links
Reggel sikerült még az esõ elõtt megjárnom a piacot. A viszonylag korai idõpont ellenére elég sokan voltak, és a kínálat is jobb volt, pedig a pénteki piac többnyire csendesebb.
Volt áfonya is, és bár az ára elég húzós (mondjuk ha belegondolunk, ezekbõl az apró szemekbõl mennyit kell leszedni, akkor mégsem az), vettem egy kilót lekvárnak.
Aztán persze, ahogy lenni szokott mégsem lekvár lett belõle, a fele csigákban végezte.
A gyermekem miután kettõt betörölt, csak annyit mondott: anya meg vagy dicsérve!
Hozzávalók:
- 50 dkg finomliszt
- 1 mk. só
- 3 ek. cukor
- 1 tojás
- 1 tojás sárgája
- fél rúd vanília kikapart magja
- 3 dl tejszín
- fél dl tej
- 2 dkg friss élesztõ
Töltelék:
- 0,5 kg áfonya
- 10 dkg porcukor
- 2 ek. kukoricakeményítõ
Tetejére:
- 1 tojás
- 8 dkg porcukor
- 1 lime (vagy fél citrom)
A tejet meglangyosítjuk, teszünk bele 1 tk. cukrot és belemorzsoljuk az élesztõt.
Dagasztógép táljába szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót és a többi cukrot és elkeverjük. Beleütjük a tojást, a tojás sárgáját, hozzáadjuk a vanília magokat és a tejszínt (tejszín helyett használhatunk 2,5 dl tejet és 8 dkg olvasztott vajat). Végül az élesztõs tejet is a tetejére öntjük.
Elindítjuk a dagasztást, 2-3 percig alacsony fokozaton, majd amikor a tészta nagyjából összeállt még kb. 10 percig magasabb fokozaton dolgoztatjuk a gépet. Könnyû, kissé lágyabb, de nem ragacsos tésztát készítünk.
Természetesen kenyérsütõgéppel is összeállítható a tészta.
A bedagasztott tésztát kelesztõtálba tesszük és kb. 45 perc alatt duplájára kelesztjük.
Amíg a tésztánk kel a fél kg áfonyát leöblítjük és alaposan lecsepegtetjük.
A megkelt tésztát kb. 30 cm x 45 cm nagyságú téglalap formára nyújtjuk.
A lecsepegtetett áfonyát elkeverjük a cukorral és a keményítõvel (ez utóbbi a sütés alatt megköti a gyümölcs levét).
A gyümölcsöt a tésztára terítjük és kissé bele is nyomkodjuk.
Ezután feltekerjük, mint a bejglit és 12 egyforma darabba vágjuk. Legegyszerûbb, ha elõször felezzük, majd negyedeljük, ezután a negyedeket három részre osztjuk:
Vékonyan kivajazunk egy kb. 25 cm x 30 cm nagyságú sütõedényt és a csigákat sorban beletesszük.
A sütõt elõmelegítjük 180 fokra. Amíg melegszik a csigák tetejét lekenjük a felvert tojással.
Az edényt betoljuk a forró sütõbe és a csigákat 30 perc alatt pirosra sütjük.
Végül elkészítjük a mázat. Ehhez a porcukrot kevés lime vagy citromlével tejföl sûrûségûre keverjük, addig, amíg a cukor felolvad és a máz szép fényes lesz. Ezt csorgatjuk a csigák tetejére.
Jó étvágyat!
Friss áfonya helyett használhatunk szedret, fekete ribizlit vagy erdei gyümölcs keverékét, de akár lekvárral is helyettesíthetjük.