Citrommuskátlis cseresznye befõtt
sponsored links
Nem erdõkóstolás, mert nem vad növény, de különleges fûszernövény és ehetõ növény. Tavaly sikerült megismerkednem a citrommuskátlival. Egyébként nem vagyunk túl jóban a muskátlikkal, valószínûleg nem véletlenül "vénasszonybûzlentyû" (persze vénasszonyok nincsenek, szerintem) az egyik népi neve e sokak által, nem az illata miatt kedvelt kerti növényünknek. No de a citrommuskátli teljesen más. Finom illata, azt írják, még a szúnyogokat is távol tartja a kertbõl. Virágai, levelei is ehetõk, bár virágozni kevésbé szeret, mint a többi muskátli.
Már egy ideje érik a cseresznyénk. Idén még nem tettem el belõle, de lassan itt az ideje a befõtteknek, mert még finom roppanós, ami a befõtteknél fontos. Tavaly egészben eltett cseresznyék némelyikébe, egy kedves ismerõsöm javaslatára pár (2-3) citrommuskátli levelet tettem. Nagyon finom lett. Ajánlom kipróbálásra.
Más növénnyel is fûszereztem befõtteket, lekvárokat, pl. citromfûvel, mentával, kakukkfûvel, muskotályzsályával, mandulával, bodzavirággal, akácvirággal.
A befõtteket is tartósító nélkül teszem el. Csírátlanított ...