Citromkrémes sütemény
sponsored links
Reþetã ºi în limba românã. Mai jos...
Kitûnõ sütemény húsvétra fõleg azoknak, akik a könnyed, savanykás ízeket kedvelik.
Citromkrémes sütemény
Hozzávalók a tésztához: 6 tojás, 6 evõkanál cukor, ? teáskanál sütõpor, 1 teáskanál citromlé, 6 evõkanál liszt, 1 citrom reszelt héja, 1 csipet só;
a fehér krémhez: 4 dl habtejszín, 70 dkg sûrû görög joghurt, 20 dkg porcukor, 2-3 citrom leve, 1-2 kezeletlen citrom héja, 30 g zselatinpor, 60 ml víz;
a sárga krémhez (lemon curd): 4 Meyer vagy más citrom, 18 dkg cukor, 15 dkg vaj, 4 házi tojás, 1 csipet só.
Elkészítése: A piskótához a tojásfehérjét kemény habbá verjük a sóval meg a cukorral, majd hozzáadjuk a citromlével leoltott sütõport, a tojássárgáját, a citromhéjat és a lisztet. Óvatosan összekavarjuk, kétfelé osztjuk, sütõpapírral bélelt kb. 25*35 cm-es tepsikbe simítjuk, és 180 fokos sütõben kb. 20 perc alatt megsütjük (tûpróba). A fehér krémhez a zselatinport beáztatjuk a vízbe. A joghurtot kikavarjuk a porcukorral, a citromlével és a citromhéjjal, a habtejszínt pedig keményre verjük. Kis lángon felolvasztjuk a beáztatott zselatint, elkeverjük 2-3 evõkanálnyi tejszínhabbal, majd a joghurthoz keverjük. Végül óvatosan a krémbe forgatjuk a tejszínhabot is. A krémet hûtõbe tesszük addig, amíg kezdi megtartani a formáját, majd félreteszünk belõle néhány evõkanálnyit, a többivel pedig megtöltjük a két piskótalapot. A félretett krémet rákenjük a sütemény tetejére, és néhány órára hûtõbe tesszük dermedni. Ezután kockára vágjuk, minden kocka közepére sárga citromkrémet nyomunk, és kínáljuk. A sárga citromkrémhez elõkészítünk két edényt, amelyek egymásba találnak. A nagyobbikba vizet öntünk és fölforraljuk. A másikba beletesszük az egyik jól megsikált citrom lereszelt héját, illetve az összes citrom levét. Elkeverjük a cukorral, hozzáadjuk a sót meg a vajat, és a másik edényre helyezzük. Kevergetve addig forrósítjuk, míg a vaj meg nem olvad. A tojásokat egy tálban alaposan fölverjük, majd kanalanként elkezdjük hozzáadagolni a forró vajas-citromos keveréket. Mikor már több, mint felét hozzáadagoltuk, a tojásos részt átöntjük a sima citromos részhez, visszatesszük a gõz fölé, és fakanállal vagy habverõvel folyamatosan kavargatva addig fõzzük, míg puding sûrûségûvé nem válik. Miután kihûlt, csillagcsöves nyomózsákba adagoljuk, és a süteménykockák tetejére nyomjuk.
Megjegyzés: A sárga citromkrém helyett citrom- vagy narancslekvárt is használhatunk.
HÚSV. KÜL - 2018.
Prepararea: Pentru blat se separã ouãle, albuºurile se bat spumã tare împreunã cu sarea ºi zahãrul, dupã care se adaugã praful de copt stins cu zeama de lãmâie, coaja de lãmâie rãzuitã ºi se încorporeazã cu grijã fãina. Compoziþia se împarte în douã tãvi tapetate cu hârtie de copt ºi se coc la 180 grade în cca. 15 minute. Pentru crema albã se înmoaie praful de gelatinã în apa rece. Se amestecã zahãrul pudrã cu iaurtul grecesc, zeama ºi coaja de lãmâie dupã gust. Se bate smântâna pentru friºcã pânã ce devine tare. Se înmoaie gelatina la foc foarte mic, se amestecã energic cu 2-3 linguri de friºcã ºi se încorporeazã în crema cu iaurt. La sfârºit se adaugã ºi restul de friºcã încorporându-se cu miºcãri uºoare. Când crema s-a rãcit într-atât încât îºi menþine forma, se umplu cele douã blaturi cu ea. Se pun deoparte câteva linguri ºi se unge ºi blatul de deasupra, lãsându-se câteva ore la frigider. Prãjitura se taie apoi în felii pãtrate ºi se orneazã cu cremã englezeascã de lãmâie (lemon curd). Pentru aceasta se pregãtesc douã vase ce se potrivesc una într-alta. În cea mare se pune la fiert apã, în cea micã se pune coaja rãzuitã de la 1-2 lãmâi, ºi zeama de la toate lãmâile. Se adaugã zahãrul, sarea ºi untul, se pune vasul peste cel cu apã ºi se amestecã pânã ce se dizolvã zahãrul ºi se topºte untul. Ouãle se bat foarte bine într-un castron, dupã care se începe adãugarea amestecului cu unt, lingurã cu lingurã, amestecând încontinuu. Când s-a încorporat cca. jumãtate, se amestecã cele douã compoziþii în vasul în care s-a topit untul, ºi se aºazã peste celãlalt vas, la bain marie. Se amestecã crema cu telul sau lingura de lemn pânã ce se îngroaºã ca o budincã. Dupã ce crema s-a rãcit, se adaugã într-un poº cu dui stelat ºi se orneazã fiecare pãtrãþel de prãjiturã cu cremã.
BA - 2018/3
HÚSV. KÜL - 2018.
Prãjiturã cu douã creme de lãmâie
Ingrediente pentru blat: 6 ouã, 6 linguri zahãr, ? linguriþã praf de copt, 1 linguriþã zeamã de lãmâie, 6 linguri fãinã, coaja de la 1 lãmâie, 1 praf de sare;
pentru crema albã: 400 ml smântânã pentru friºcã, 700 g iaurt grecesc, zeama de la 2-3 lãmâi, 200 g zahãr pudrã, coaja de la 1-2 lãmâi, 30 g praf de gelatinã, 60 ml apã;
pentru crema galbenã (lemon curd): 4 lãmâi Meyer, 180 g zahãr, 150 g unt, 4 ouã de casã, 1 praf de sare.
BA - 2018/3