Citromkrémes rizottó spárgával és zöldborsóval
sponsored links
Citromkrémes rizottó spárgával és zöldborsóval
Hozzávalók (4 adag):
A rizottóhoz:
200 g kerekszemû rizottó rizs
5 szál zöldhagyma fehér része
25 g vaj
? dl Tokaji alma balzsamecet (fehérborral helyettesíthetõ)
? liter spárga alaplé
A citromkrémhez:
4 tojás sárgája
50 g vaj
1 kávéskanél reszelt citromhéj
1 teáskanál citromlé
- késhegynyi õrölt gyömbér és fehér bors
1 csipet só
+
150 g zöldspárga
150 g zöldborsó
Elkészítés:
- A spárga végeket letörjük (mindig ott pattan el a szár, ahol a fás résznek vége), majd a borsóval együtt 10 percig pároljuk (én gépet használtam, de ez történhet egy fazékban, párolóbetéten is).
- A spárgavégeket kis darabokra vágva, sóval jól kiforraljuk, majd leszûrjük: ezt használjuk a rizottó készítéséhez.
- Elõször készítsük el a citromkrémet: a tojások sárgáját keverjük simára a fûszerekkel, a citromhéjjal és a citromlével, tegyük bele a sót, majd a puha vajat hozzáadva vízgõz felett keverjünk belõle sûrû krémet.
- Készítsük el a rizottót: az olvasztott vajon pároljuk meg a karikára vágott hagymát, majd adjuk hozzá a balzsamecetet, és keverjük, míg a savas, ecetes illat elpárolog. Szórjuk bele a rizst, forgassuk össze, hogy a vajas-hagymás massza bevonja a szemeket, majd az elõkészített alaplét merõkanalanként hozzáadagolva, folyamatos keverés mellett készítsük el a rizottót (mindig csak annyi lét adjunk hozzá, amennyi elpárolog, így lesz igazán krémes).
- Ha elkészült, húzzuk le a tûzrõl és keverjük hozzá a citromkrémet, majd a párolt zöldségeket (a spárgát vágjuk darabokra). Azonnal tálaljuk.
Meglepõ lesz, hogy annak ellenére, hogy semmiféle cukor nem került bele, összességében véve édes érzetû fogás készült. Mivel az anyák napi ebéd része volt, nem hiányozhatott az asztalról a gyöngyvirág ? sajnos az édesanyám már nem él, de gyerekkorunkban mindig ezzel köszöntöttük. Akkor az Oros-erdõben szedtük az apukánt segítségével, melyet ebben az idõszakban sûrû gyöngyvirágszõnyeg borított ? de ez a hely csak a Szigetközben élõknek mond valamit.
Emiatt pezsgõ is került az asztalra: egy hete kóstoltam elõször a Törley Excellence Chardonnay extra száraz pezsgõjét, és meglepett, hogy a chardonnay szõlõfajtának köszönhetõen ez a tényleg száraz ital milyen kellemes, édes utóízt hagy a szájban ? ez járt a fejemben, mikor elkészítettem ezt a rizottót.
Aki szeretne nyerni egy üveggel ebbõl a nedûbõl, IDE kattintva találja meg a lehetõséget.