Citromkrémes rizottó spárgával és zöldborsóval

2017-05-08

sponsored links

img_20170507_153944.jpg

Citromkrémes rizottó spárgával és zöldborsóval

Hozzávalók (4 adag):

A rizottóhoz:

200 g kerekszemû rizottó rizs

5 szál zöldhagyma fehér része

25 g vaj

? dl Tokaji alma balzsamecet (fehérborral helyettesíthetõ)

? liter spárga alaplé

A citromkrémhez:

4 tojás sárgája

50 g vaj

1 kávéskanél reszelt citromhéj

1 teáskanál citromlé

  • késhegynyi õrölt gyömbér és fehér bors

1 csipet só

+

150 g zöldspárga

150 g zöldborsó

Elkészítés:

  1. A spárga végeket letörjük (mindig ott pattan el a szár, ahol a fás résznek vége), majd a borsóval együtt 10 percig pároljuk (én gépet használtam, de ez történhet egy fazékban, párolóbetéten is).
  2. A spárgavégeket kis darabokra vágva, sóval jól kiforraljuk, majd leszûrjük: ezt használjuk a rizottó készítéséhez.
  3. Elõször készítsük el a citromkrémet: a tojások sárgáját keverjük simára a fûszerekkel, a citromhéjjal és a citromlével, tegyük bele a sót, majd a puha vajat hozzáadva vízgõz felett keverjünk belõle sûrû krémet.
  4. Készítsük el a rizottót: az olvasztott vajon pároljuk meg a karikára vágott hagymát, majd adjuk hozzá a balzsamecetet, és keverjük, míg a savas, ecetes illat elpárolog. Szórjuk bele a rizst, forgassuk össze, hogy a vajas-hagymás massza bevonja a szemeket, majd az elõkészített alaplét merõkanalanként hozzáadagolva, folyamatos keverés mellett készítsük el a rizottót (mindig csak annyi lét adjunk hozzá, amennyi elpárolog, így lesz igazán krémes).
  5. Ha elkészült, húzzuk le a tûzrõl és keverjük hozzá a citromkrémet, majd a párolt zöldségeket (a spárgát vágjuk darabokra). Azonnal tálaljuk.

img_20170507_153722.jpg

Meglepõ lesz, hogy annak ellenére, hogy semmiféle cukor nem került bele, összességében véve édes érzetû fogás készült. Mivel az anyák napi ebéd része volt, nem hiányozhatott az asztalról a gyöngyvirág ? sajnos az édesanyám már nem él, de gyerekkorunkban mindig ezzel köszöntöttük. Akkor az Oros-erdõben szedtük az apukánt segítségével, melyet ebben az idõszakban sûrû gyöngyvirágszõnyeg borított ? de ez a hely csak a Szigetközben élõknek mond valamit.

Emiatt pezsgõ is került az asztalra: egy hete kóstoltam elõször a Törley Excellence Chardonnay extra száraz pezsgõjét, és meglepett, hogy a chardonnay szõlõfajtának köszönhetõen ez a tényleg száraz ital milyen kellemes, édes utóízt hagy a szájban ? ez járt a fejemben, mikor elkészítettem ezt a rizottót.

20170507_152508_2.jpg

Aki szeretne nyerni egy üveggel ebbõl a nedûbõl, IDE kattintva találja meg a lehetõséget.

 

 

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... ketcicakonyhaja.blog.hu/2017/05/08/ci...

sponsored links

Keres?s