Citromkrémes máktorta
sponsored links
Ez a torta még édesapám születésnapjára készült. Töredelmesen bevallom, hogy még januárban. De ha még valakinél van elfekvõben mák, érdemes elkészíteni, mert nagyon finom.
Hozzávalók:
- 15 + 6 dkg kristálycukor,
- 10 dkg darált mák,
- 16 dkg liszt,
- 2,3 dl folyadék (fele tej, fele olaj),
- 3 db tojás,
- 3/4 cs. sütõpor,
- 1/2 citrom reszelt héja,
- a krémhez:
- 1/2 liter tej,
- 4 evõkanál liszt, (lehet úgy, hogy 2 ek. liszt és 2 ek. étkezési keményítõ),
- 25 dkg mascarpone,
- 20 dkg porcukor,
- 2 citrom lereszelt héja és az egyik citrom leve.
Elkészítés:
- Egy 24 cm-es tortaformát kibélelek sütõpapírral és a sütõt bemelegítem 180 fokra.
- A lisztet összekeverem a mákkal és a sütõporral.
- A tojások fehérjét keményre felverem a 6 dkg cukorral.
- A tojások sárgáját a 15 dkg cukorral, a reszelt citromhéjjal, a tejjel és az olajjal alaposan kikeverem.
- A sárgája krémhez hozzáadom a lisztes mákot, elkeverem, majd apránként óvatosan belekeverem a tojásfehérje habot. Az elõkészített formába simítom és kb. 35. perc alatt megsütöm.
- A tortalapot kihûtöm, majd 3 lapra vágom fel.
- A fõzött krémhez a lisztet a tejjel sûrûre fõzöm, kihûtöm, majd összekeverem a cukorral és citrommal kikevert mascarponéval. Ezzel a krémmel töltöm és díszítem is a tortát.