Citromkrémes bukta
sponsored links
Ki ne ismerné a buktát??? Gyerekkoromban nem kicsit utáltam, mert a hideg rázott a vegyes gyümölcsíztöl!! De a konyhámban a magam ura vagyok és azzal töltöm a buktát, amivel csak akarom. Így került már bele szilva,- eper,- sárgabarack,- nutella,- és túró töltelék is. Most viszont citromkrémmel készült. Szerelem lett elsö evésre!
Hozzávalók:
400g tönkölybúza
1 cs. porélesztö
200 ml langyos tej
2 e.k. cukor
1 tojás
pici só
75 g puha vaj
(+ kb. 50 g vaj a kenéshez)
Töltelék:
2 bio citrom
120 g Créme fraiche
160 g cukor
4 tojás sárgája
porcukor
A tészta hozzávalóit a kenyérsütögépbe pakoltam és megdagasztottam a tésztát. Kelesztötálba tettem és hagytam a duplájára kelni. Ekkor kivettem, átgyúrtam, majd ismét visszatettem a tálba és hagytam másodszor is duplájára kelni.
A cukrot a tojás sárgákkal és a Créme fraiche-el elkevertem és vízgöz fölött sürüre föztem. Belereszeltem a citromok héját és belenyomtam a levét is, jól elkevertem. Hagytam teljesen kihülni.
Amikor a tészta másodszor is megkelt, lisztezett felületre borítottam, átgyúrtam és 16 kis golyót formáztam. Egy vajjal kikent tüzálló tálba sorakoztattam a golyócskákat, tetejüket vajjal lekentem és 150°-ra elömelegített sütöbe toltam. Kb. 25 perc alatt szép pirosra sütöttem. Rácsra tettem és 15 percig hülni hagytam. Ekkor a még belül meleg tésztába egyenként, egy díszítöpisztoly segítségével citromkrémet nyomtam. (ha nincs díszítöpisztoly, megteszi a patikában kapható nagyméretü fecskendö is!). tetejét porcukorral megszórtam.