Citromhabos piskótakocka

2018-04-22

sponsored links







A húsvéti kalácssütésbõl kimaradt néhány tojásfehérje, és a korábbi adaggal összeházasítva már akkora mennyiség lett belõle, hogy ideje volt felhasználni. Hogy, hogy nem, citromból is igen sokat sikerült venni, pontosabban a legutóbbi vételkor szembesültem vele, hogy még volt itthon néhány darab, úgyhogy fogyasztani kellett a készletbõl. Eredetileg egy korábbi citromos sütimet akartam újrafotózni, de aztán úgy döntöttem, hogy inkább új süteményt sütök. Mivel a málnahabos kosárka krémjének állagával nagyon meg voltam elégedve, ezért azt a krémet vettem alapul, némi módosítással, és persze ezúttal málna helyett citrommal. :) Igazán könnyû, üde, nyárias desszert lett belõle. Citromrajongóknak különösen ajánlom. :)






Hozzávalók 20x30 cm-es tepsihez:

Piskótához:
7 tojásfehérje
14 dkg porcukor
14 dkg finomliszt
1 csapott tk. sütõpor
vaj és liszt a tepsihez

Citromhabhoz:
2 tojássárgája
2 tojás
25 dkg cukor
1,5 dl frissen facsart citromlé
1 citrom reszelt héja
7 dkg vaj
3,5 dl habtejszín
7 zselatinlap

Citromzseléhez:
15 dkg citromkrém
1 zselatinlap

elkészítés:

  1. A piskótához a tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd a porcukrot kisebb adagokban hozzáadva, fényesre verjük. Több részletben beleszitáljuk a sütõporral kevert lisztet, és óvatosan, de alaposan a cukros fehérjehabhoz forgatjuk.
  2. A tésztamasszát a vajjal kikent, liszttel behintett tepsibe simítjuk, és elõmelegített sütõben megsütjük. A kész tésztát pár perc elteltével kiborítjuk a tepsibõl, és tortarácsra téve teljesen kihûtjük.
  3. A citromhabhoz a citromlevet, a citromhéjat, a tojássárgákat, az egész tojásokat, a cukrot fém tálba tesszük, gõz fölé helyezzük, és közepes lángon, állandó keverés mellett krémmé fõzzük.
  4. A kis darabokra vágott vajat 3 részletben a forró krémhez dolgozzuk, majd kiveszünk belõle 15 dkg-nyit, és félretesszük.
  5. A többi ? még forró ? krémhez egyenként hozzákeverjük az elõzõleg hideg vízbe áztatott, majd alaposan kinyomkodott zselatinlapokat. Hûlni hagyjuk.
  6. A tejszínt kemény habbá verjük, óvatosan a citromkrémhez forgatjuk, és a habot egyenletesen elkenjük a tepsibe visszatett piskótán. Hûtõbe tesszük annyi idõre, hogy a hab megdermedjen.
  7. A félretett citromkrémet újra felmelegítjük és feloldjuk benne a beáztatott, kinyomkodott zselatinlapot. Miután kicsit hûlni hagytuk, egyenletesen elkenjük a citromhabon. Hûtõbe tesszük dermedni. A süteményt tetszés szerinti méretû szeletekre vágjuk és tálaljuk.
sütési hõfok: 160°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idõ: kb. 20 perc












Folytats a blogon ... suniskanal.blogspot.com/2018/04/citro...

sponsored links

Keres?s