Citromfûszörp
sponsored links
Nagyon finom szörpike készült nálam. A kertben már régóta burjánzik a rengeteg citromfû, ideje volt feldolgozni és az apropója is megjött!
Készültem az éttermes napra és kellett italt is kitalálnom, nemá? csak víz legyen.
Így lett az egyik verzió a citromfû szörp, a másik pedig a gyömbérszörp.
Szóval a citromfû szörpi elkészítése abszolút nem bonyolult folyamat, sokkal inkább idõigényes.
Leszedegetjük a citromfû leveleit és jól megtömünk vele egy fazekat. Vagy lábast. Teli.
Aztán hideg vizet öntünk rá, hogy ellepje, tele legyen az edény és lefedve tegyük hûtõbe egy éjszakára.
nekem 12 órát volt hûtõben, majd feltettem a gázra, felforraltam. Forrás után még 15 percig forraltam.
Ezek után egy nagyobb lábast vettem elõ, majd a szûrõmet (nagy tésztaszûrõ) kibéleltem textil pelussal és leszûrtem a füvet.
A kapott lé minden literjéhez 1 kg cukrot és 2,5 dkg citromsavat adtam.
Ezzel újra forraltam alacsony lángon, de folyamatosan keverve, hogy a cukor mielõbb felolvadjon és le ne égjen.
Ha szükséges, habozd le, nekem nem habzott.
Kb. 5 perc forralás után elõre a helyszínre készített, csírátlanított üvegekbe töltjük a szörpöt.
Lezárjuk, majd száraz dunsztba tesszük és ott hagyjuk kihûlni.
Persze ha kis mennyiséget készítünk, azonnal is fogyaszthatjuk dunsztolás nélkül ? megfelelõ hígítással.
Ha ízlett amit olvastál, kövess a Facebookon is!
Forrás: Eszter befõz