CITROMFELFÚJT VANÍLIÁVAL
sponsored links
citromfelfújt? vaníliával |
Jó pár évvel ezelõtt volt egy souffle korszakom, mindenbõl ezt készítettem-naponta többet is. Aztán elege lett belõle mindenkinek és befejeztem. Azóta eltelt már vagy 8-10 év, így gondoltam, hogy túléljük az elfogyasztását. Csak egy kis szájhúzás volt :) Szerintem a citrom souffle a királynõ ebben a kategóriában. Télen azért, mert jól esik az üde színe és melengetõ, lágy íze, nyáron pedig azért, mert hûsítõ savanykássága és könnyedsége még a nagy hõségben is kívánatossá teszi.
Egyszerû elkészíteni, sok alapanyagot sem igényel. A sütõbõl kivéve azonnal tálalni kell, mert pillanatok alatt összeesik.
Mire kivittem a hidegbe és elõszedem a fényképezõt, már össze is zuhant, pedig csodás magasságokba tört még a sütõben.
Amennyiben a citromokba töltöd vissza a krémet, ügyelj arra, hogy egyenes talpakat vágj nekik, mert különben ilyen részeges, dülöngélõ felfújtakat kapsz, mint amilyenek nálam sikeredtek.
Én kevertem a meyer citromot a sima citrommal, tettem hozzá Limoncello-t és fél rúd vaníliát. Ezek nem fontosak hozzá, kihagyhatók, úgy is isteni lesz, de szeretek játszadozni az ízekkel és így igazán különleges lett. Imádtam ?
Hozzávalók
3 meyer citrom leve
1 citrom leve???
1,7 dl tej
3 tojás
1 csapott e.k. liszt
1 csapott e.k. keményítõ
18 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
2 kupaknyi Limoncello
1/2 vaníliarúd
vaj és liszt a formák kikenéséhez
porcukor a szóráshoz
vaníliás citromfelfújt |
Elkészítés
A tejet öntsd egy kis lábasba.
A vaníliarudat hasítsd fel és a magjait és a rudat is add a tejhez.
A cukor harmada is menjen a tejhez.
Forrald fel.
Közben a tojásokat válaszd szét.
A fehérjébõl verj kemény habot a cukor második harmadával.
A sárgáját keverd ki a cukor harmadik részével, add hozzá a lisztet és a keményítõt, keverd simára.
A citromokat facsard ki és szûrd át. Én 1 dl citromlevet használtam fel.
Az egyik citromnak reszeld le a héját. (amennyiben a citromokba is szeretnéd tölteni a felfujtat, akkor vágj nekik talpakat, a felsõ 1/3 részét is vágd le és óvatosan nyerd ki a levét egy kiskanál segítségével. Ez esetben a levágott talpak és kalapok héját reszeld le, így nem lesz szükség + 1 citromra.)
A felforralt tejet óvatosan kanalazd a kikevert tojássárgához ( hõkiegyenlítés) kevergesd, majd öntsd vissza a lábasba és lassú tûzön kezd el fõzni, miközben folyamatosan kevered. Amikor a fõzet bevonja a kanál hátát, zárd el a tüzet alatta. (legjobb habverõvel keverni, mert akkor biztos, hogy sima, selymes lesz a krém)
Tedd hozzá a citromhéjat és a Limoncello-t, majd hagyd hûlni.
A szoba-hõmérsékletû krémhez add hozzá a citromlevet és óvatosan keverd el a habbal. A vaníliarudat távolítsd el belõle.
A formákat vajazd és lisztezd ki és töltsd bele a masszát.
Az elõkészített citromokba is önts a krémbõl.
A sütõt melegítsd elõ 175 fokra.
A formákat sorakoztasd fel egy tepsiben.
A tepsi aljába öntsél 1 ujjnyi forrásban levõ vizet és tedd a sütõbe.
16 percet sültek nálam. Lehet kicsit tovább is sütni õket, hogy jobban megbarnuljon a tetejük, de én jobban szeretem így krémesebben.
A citromokban tálalt felfújtak alá nem tettem vizet és így is nagyon jó állagúak lettek.
A sütõbõl kivéve azonnal tálalni kell, porcukorral hintsd meg.
Ebbõl a mennyiségbõl 12 db. ilyen kis felfújt született.
a sütõben még ilyen szép, magasak voltak |
citrom? souffle |
citromfelfújt |
Csak, mert szeretem...kreatív gasztroblog