Citromfagyi
sponsored links
Ha nyár van és tombol a meleg, akkor strand, limonádé és fagyi. De nem mindegy, hogy melyik fagyi. Csakis és kizárólag a gyümölcsfagyi jöhet számításba. Bár nagyon szeretem a lágy, krémes édes fagyikat (csokoládé, karamell, vanília...), de ilyenkor a málna és citromfagyi az üdítõ, hûsítõ, szomjúság oltó... a kedvenc.
Emlékszem gyermekkoromban nem szerettem a citromfagyit, mert az jeges víz volt és kicsit savanyú íz, semmi harmónia, semmi meglepetés.
Most olyan citromfagyit készítettem, ami könnyû, habos, krémes és a citrom kellemes, fûszeres ízét hordozza...
Alapötlet: (itt)
Hozzávalók:
- 3 dl joghurt (nálam: laktózmentes)
- 6 dl tejszín (nálam: laktózmentes)
- 19 dkg cukor
- 2 citrom leve (húsa is)
- 1 citrom reszelt héja (bio)
- 1 csipet só
- vanília por vagy egy vanília rúd kikapart belseje
Készítés:
A citrom héját lereszelem (óvatosan, vékonyan reszelem, hogy a fehér részbõl ne kerüljön bele, mert akkor keserû lesz). A citromokat kifacsarom, a levét és a húsát tálba teszem, a magokat kiszedem, arra nincs szükség).
A kifacsart citromhoz hozzákeverem a joghurtot, késhegynyi vanília port, a cukrot, a citrom reszelt héját és a csipet sót. A tejszínt felverem (nem kell túl keményre verni, de ne maradjon folyékony). Óvatosan belekeverem a citromos masszába. Ez olyan nagy mennyiség lett, hogy a felét tudtam csak a fagyigépbe önteni és kifagyasztani, a másik felét egy jól zárható dobozba öntöttem és másnapig hûtõben tároltam, majd kifagyasztottam.
A kifacsart citromhoz hozzákeverem a joghurtot, késhegynyi vanília port, a cukrot, a citrom reszelt héját és a csipet sót. A tejszínt felverem (nem kell túl keményre verni, de ne maradjon folyékony). Óvatosan belekeverem a citromos masszába. Ez olyan nagy mennyiség lett, hogy a felét tudtam csak a fagyigépbe önteni és kifagyasztani, a másik felét egy jól zárható dobozba öntöttem és másnapig hûtõben tároltam, majd kifagyasztottam.