Citrom tart
sponsored links
Tészta:
17 dkg liszt
csipet só
10 dkg vaj
fél vaníliarúd kikapargatott belseje (vagy 1 cs. bourbon vaníliás cukor)
5 dkg porcukor
2 dkg õrölt mandula
1 kisebb tojás
Krém:
3 db meyer citrom
15 dkg cukor
4 tojás
1,8 dl kifacsart citromlé
25 dkg vaj
Elkészítés
A tésztához a vajat habosodásig keverjük, majd hozzáadjuk a porcukrot, simára keverjük.
Ezután hozzáadjuk a mandulát, a vaníliát, a sót és a tojást és végül a lisztet, majd addig keverjük míg a tészta épp összeáll.
Folpackba tekerjük és 4 órát pihentetjük a hûtõben.
Addig elkészítjük a krémet: a citromok reszelt héját, a cukrot és a citromok levét és a tojásokat egy fém keverõtálba tesszük és simára keverjük.
Forrásban lévõ vízzel teli lábos fölé helyezzük, és folyamatos kevergetés mellett sûrûre fõzzük.
(Akkor jó, ha világosabb sárga, mint volt, pudingszerûen sûrû és gõzölög.)
Ekkor levesszük a gõzrõl és megvárjuk míg hûl annyit, hogy csak langyos legyen.
Mikor már csak langyos, a darabokra vágott vajat kockánként beledobjuk és botmixerrel teljesen homogénre keverjük. És kész is a krém!
Ha lejárt a tészta pihentetési ideje, két folpack közt kinyújtjuk.(így nem törik, nem szakad, nem ragad)
A felsõ folpackot eltávolítjuk és a papírral bélelt piteformába fordítjuk az alsó fólia segítségével. Beleigazítjuk és eltávolítjuk a másik fóliát is.
Ekkor megszurkáljuk a tészta alját, sütõpapírt teszünk rá és a forma közepét megtöltjük száraz babbal vagy rízzsel.Citromtorta vaksütés
180 fokra elõmelegített sütõben így sütjük elõször 15 percet, majd kivesszük, eltávolítjuk a babot/rizst valamint a papírt és visszarakjuk még 10 percre, hogy aranybarnára süljön.
Ezután megvárjuk míg teljesen kihûlt a tészta és megtöltjük a citromos krémmel.
Legalább 4 órára hûtõbe tesszük, hogy a vajas krém teljesen megdermedjen. Tojáshabbal díszítjük, melyet házisárkányal megperzselünk egy kicsit! :)
17 dkg liszt
csipet só
10 dkg vaj
fél vaníliarúd kikapargatott belseje (vagy 1 cs. bourbon vaníliás cukor)
5 dkg porcukor
2 dkg õrölt mandula
1 kisebb tojás
Krém:
3 db meyer citrom
15 dkg cukor
4 tojás
1,8 dl kifacsart citromlé
25 dkg vaj
Elkészítés
A tésztához a vajat habosodásig keverjük, majd hozzáadjuk a porcukrot, simára keverjük.
Ezután hozzáadjuk a mandulát, a vaníliát, a sót és a tojást és végül a lisztet, majd addig keverjük míg a tészta épp összeáll.
Folpackba tekerjük és 4 órát pihentetjük a hûtõben.
Addig elkészítjük a krémet: a citromok reszelt héját, a cukrot és a citromok levét és a tojásokat egy fém keverõtálba tesszük és simára keverjük.
Forrásban lévõ vízzel teli lábos fölé helyezzük, és folyamatos kevergetés mellett sûrûre fõzzük.
(Akkor jó, ha világosabb sárga, mint volt, pudingszerûen sûrû és gõzölög.)
Ekkor levesszük a gõzrõl és megvárjuk míg hûl annyit, hogy csak langyos legyen.
Mikor már csak langyos, a darabokra vágott vajat kockánként beledobjuk és botmixerrel teljesen homogénre keverjük. És kész is a krém!
Ha lejárt a tészta pihentetési ideje, két folpack közt kinyújtjuk.(így nem törik, nem szakad, nem ragad)
A felsõ folpackot eltávolítjuk és a papírral bélelt piteformába fordítjuk az alsó fólia segítségével. Beleigazítjuk és eltávolítjuk a másik fóliát is.
Ekkor megszurkáljuk a tészta alját, sütõpapírt teszünk rá és a forma közepét megtöltjük száraz babbal vagy rízzsel.Citromtorta vaksütés
180 fokra elõmelegített sütõben így sütjük elõször 15 percet, majd kivesszük, eltávolítjuk a babot/rizst valamint a papírt és visszarakjuk még 10 percre, hogy aranybarnára süljön.
Ezután megvárjuk míg teljesen kihûlt a tészta és megtöltjük a citromos krémmel.
Legalább 4 órára hûtõbe tesszük, hogy a vajas krém teljesen megdermedjen. Tojáshabbal díszítjük, melyet házisárkányal megperzselünk egy kicsit! :)