Cigánypecsenye
sponsored links
Egy igazán ütõs hétvégi fõétel. A legfinomabb magyar ételek közt tartják számon. Nálam kizárólag sertéstarjából készül, ami egy zsírosabb, szaftos húsféle, de ehhez az ételhez pont erre van szükség, hogy ízes és omlós, legyen a végeredmény. Én elõzõ este szoktam bepácolni a húst, és másnap úgy idõzítek, hogy mire kész a köret, addigra legyen frissen kisülve a hús is. Alig van vele munka, mégis egy ízekben gazdag, látványos fogás. Ez egy hirtelen sült hús, csak néhány perc kell hozzá, hogy rövid idõ alatt is teljesen át tudjon sülni. Ha nem klopfoljuk ki és nem sütjük túl, akkor mennyeien porhanyós lesz. Burgonyakörettel, házi savanyúságokkal tálalva tartalmas, laktató étel.
Cigánypecsenye
Hozzávalók:
- 8 szelet sertéstarja (kb 1-1,2 kg)
- kb 50 dkg füstölt kenyér szalonna
pác:
- 5 ek olaj
- 5-6 g fokhagyma
- 1 ek pirospaprika
- 2 ek mustár (nálam 1-1 ek sima és dijoni)
- 1-2 kk Erõs Pista vagy chili szósz (elhagyható, mi szeretjük a csípõs ízeket)
- 1 tk majoránna
- 1 tk oregánó
- flekken fûszerkeverék
- só
- frissen õrölt bors
fûszeres burgonya:
- 1 kg burgonya
- ízlés szerint fûszerek: só, bors, majoránna, oregánó, pirospaprika
- 1-2 ek olaj
Elkészítése:
- Elõször elkészítjük a pácot: egy edénykébe öntjük az olajat, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a fûszereket. Jól összekeverjük.
- A húst kb 1,5 cm-es szeletekre vágjuk. (a fehér, inas részeket én át szoktam vágni, de a széleit nem vagdosom be) Nem klopfoljuk ki, mert kicsorognak a húsból az értékes nedvek, nem lesz omlós és szaftos a végeredmény.
- A tarjaszeleteket sózzuk, borsozzuk, meghintjük flekken fûszerkeverékkel, mindkét oldalát egy ecsettel bekenjük a páccal, lerétegezzük egy zárható edénybe, legalább 1-2 órára hûtõbe tesszük, de az sem baj, ha akár 1 éjszakát is áll.
- Közben elkészítjük a köretet: a burgonyákat alaposan megmossuk, héjastól 4 felé vágjuk, - akit zavar a héja, hámozza meg - egy mélyebb tálba tesszük, rácsorgatjuk az olajat, átforgatjuk, majd megfûszerezzük, ismét átforgatjuk.
- Tepsibe téve 200°C-on kb 3/4 - 1 óra alatt ropogós pirosra sütjük, közben többször átkevergetjük.
- A füstölt szalonnából 8 vastagabb szeletet vágunk, - minden hússzelethez egyet számolva - 3/4 részig beirdaljuk, teflon serpenyõben ropogósra sütjük.
- A serpenyõben visszamaradt zsírból keveset hagyunk az edény alján és közepes hõfoknál megsütjük a húst, oldalaként 4-5 perc alatt.
- A fûszeres burgonyát tányérra rendezzük, rárakjuk a húst, arra a pirospaprikába mártott végû sült szalonnát, házilag eltett savanyúságokkal tálaljuk.
TIPP:
Sült krumplival, hagymás tört burgonyával, petrezselymes burgonyával vagy rösztivel is kínálhatjuk.
Süthetünk mellé lisztben megforgatott, ropogós hagymakarikákat is