Cigánypecsenye
sponsored links
Nagyon ritkán készítek cigánypecsenyét, pedig amilyen egyszerû, olyan finom. ...és most végre lencsevégre kaptam. :) Igaz, a várakozási idõket is figyelembe véve nem egy ripsz-ropsz étel, de ha este elõkészítjük, másnap már csak sütni kell. ;) Hagymás burgonyával, burgonyapürével, vagy egyszerû hasábburgonyával is nagyon finom. Nekem még volt itthon egy jó adag apró krumplim, amit már épp idõszerû volt felhasználni. :)
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg sertéstarja
5 gerezd reszelt fokhagyma
só
bors
2+2 ek. olaj
1 ek. õrölt paprika
3 ek. sima liszt
4-8 szelet füstölt szalonna
A körethez:
80 dkg parázsburgonya
só
2 ek. olívaolaj
1 ek. citromlé
- A tarját 4 egyforma szeletre vágjuk. A fokhagymát elkeverjük 2 evõkanálnyi olajjal, majd ezzel alaposan átkenjük a hússzeletek mindkét oldalát. Egymásra fektetve, jól záródó dobozba téve hûtõbe tesszük õket néhány órára, vagy egy éjszakára.
- A burgonyát alaposan megmossuk, majd -enyhén sós vízben- héjában megfõzzük. A vízbõl kivéve lecsepegtetjük, tálba tesszük, kicsit hûlni hagyjuk, félbe vágjuk. Meglocsoljuk olívaolajjal, citromlével. Ízesítjük sóval, majd óvatosan összeforgatjuk. Héjával lefelé ütõpapírral fedett tepsire rendezzük.
- Míg a burgonya fõ, a húst is elõkészítjük. A tarjaszeleteket sózzuk, borsozzuk, megforgatjuk paprikás lisztben, majd serpenyõben felhevített olajon mindkét oldalukat pirosra sütjük. Tepsibe, vagy sütõtálba fektetjük. Tetejükre tesszük a bevagdosott szalonnaszeleteket, majd a tepsit alufóliával lefedjük.
- A húst burgonyával egy idõben betesszük a 190°C-ra elõmelegített sütõbe ~25 percre. (A burgonyát felülre -de nem a legfelsõ rácsra- tesszük, a húst alá.) Félidõben megcseréljük a tepsiket.
- 25 perc után levesszük a tarjáról az alufóliát és további 5 perc alatt kissé megpirítjuk a szeleteket. A burgonyát hamarabb is kivehetjük, nehogy túlságosan megpiruljon. :)
- A cigánypecsenyét a burgonyával együtt tálaljuk, friss salátát kínálunk mellé.