Cigánypecsenye, a magyar konyha remeke
sponsored links
Fûszeres sült hús ?kakastaréjjal?
Még nyár közepén kirándultunk egyet a gyerekekkel Tihanyban és környékén.
Sétálgattunk, nézelõdtünk, délben pedig betértünk egy étterembe enni. Elõtte már érdeklõdtem ismerõseimtõl, hogy hova érdemes menni, aztán jól nem fogadtam meg a tanácsaikat, és kiválasztottam egy, kívülrõl elég látványos éttermet. Volt kerthelység, meg grill, de gondoltak a kölkökre is.
Aztán jó nagyot csalódtunk, mármint mi a gyerekekkel, a párom ebédje elfogadható volt. Én cigánypecsenyét kértem, amit valami oknál fogva grillen készítettek, hát nem is volt sok köze a várthoz?
Mi felnõttek viszonylag gyorsan megkaptuk az ételeinket, aztán úgy 10 perc múlva már szóltam a pincérnek, hogy a gyerekekével mi a helyzet, a válasz: készül. Ismét 10 perc és meg is kapták, krumpli kihûlve, a hús meg tûzforró. Ráadásul a rántott húst panírozás elõtt beszórták valami fûszersóval, ennek eredményeképpen az a tányéron is maradt.
Közben a tulaj a szomszéd asztalnál nagy hangon szórakozott a barátaival, szóval sikerült alaposan melléfogni. Na, mindegy, ide se jövünk többet?
Azért a cigánypecsenyére rendesen rá voltam kattanva, pár napra rá el is készítettem itthon és jól be is kajáltam belõle, íme:
Cigánypecsenye kakastaréjjal, póréhagymás tört krumplival
Hozzávalók 4 fõre:
4 nagy szelet tarja (vagy 8 kicsi, összesen 80 dkg)
4 gerezd fokhagyma
4 ek liszt
1 ek pirospaprika
Só, bors
20 dkg szalonna
50 dkg krumpli
1 póréhagyma
A hússzeleteket kiklopfoljuk (nem kell papírvékonyra, kb. 0,5 cm legyen), minden oldalukat sózzuk, borsozzuk. A lisztet összekeverjük a pirospaprikával, megforgatjuk benne õket. A szalonnát fél cm-es csíkokra vágjuk, bevagdossuk.
Pár ek olajat felforrósítunk egy serpenyõben, a szalonnák mindkét oldalát ropogósra sütjük. Kivesszük, a szalonnazsírból annyit felfogunk, hogy a kb. 2 ek-nyi maradjon a serpenyõben.
A húsokat is közepesnél kicsit erõsebb lángon megsütjük. A végén megszórjuk az összetört fokhagymával, egyet fordítunk rajtuk, csak hogy rátapadjon.
Közben a krumplit meghámozzuk, felkockázzuk, bõ, sós vízben puhára fõzzük, leszûrjük. A póréhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. Pár ek szalonnazsírt felforrósítunk egy másik edényben, rádobjuk a pórét, kis kevergetés után hozzáadjuk a fõtt krumplit. Sózzuk, borsozzuk, párszor átkeverjük.
Tálaláskor a krumpliból néhány kanállal a tányérra szedünk, ráfektetünk pár szelet tarját, majd a kakasteréj-formára sült szalonnával koronázzuk.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!
Még nyár közepén kirándultunk egyet a gyerekekkel Tihanyban és környékén.
Sétálgattunk, nézelõdtünk, délben pedig betértünk egy étterembe enni. Elõtte már érdeklõdtem ismerõseimtõl, hogy hova érdemes menni, aztán jól nem fogadtam meg a tanácsaikat, és kiválasztottam egy, kívülrõl elég látványos éttermet. Volt kerthelység, meg grill, de gondoltak a kölkökre is.
Aztán jó nagyot csalódtunk, mármint mi a gyerekekkel, a párom ebédje elfogadható volt. Én cigánypecsenyét kértem, amit valami oknál fogva grillen készítettek, hát nem is volt sok köze a várthoz?
Mi felnõttek viszonylag gyorsan megkaptuk az ételeinket, aztán úgy 10 perc múlva már szóltam a pincérnek, hogy a gyerekekével mi a helyzet, a válasz: készül. Ismét 10 perc és meg is kapták, krumpli kihûlve, a hús meg tûzforró. Ráadásul a rántott húst panírozás elõtt beszórták valami fûszersóval, ennek eredményeképpen az a tányéron is maradt.
Közben a tulaj a szomszéd asztalnál nagy hangon szórakozott a barátaival, szóval sikerült alaposan melléfogni. Na, mindegy, ide se jövünk többet?
Azért a cigánypecsenyére rendesen rá voltam kattanva, pár napra rá el is készítettem itthon és jól be is kajáltam belõle, íme:
Cigánypecsenye kakastaréjjal, póréhagymás tört krumplival
Hozzávalók 4 fõre:
4 nagy szelet tarja (vagy 8 kicsi, összesen 80 dkg)
4 gerezd fokhagyma
4 ek liszt
1 ek pirospaprika
Só, bors
20 dkg szalonna
50 dkg krumpli
1 póréhagyma
A hússzeleteket kiklopfoljuk (nem kell papírvékonyra, kb. 0,5 cm legyen), minden oldalukat sózzuk, borsozzuk. A lisztet összekeverjük a pirospaprikával, megforgatjuk benne õket. A szalonnát fél cm-es csíkokra vágjuk, bevagdossuk.
Pár ek olajat felforrósítunk egy serpenyõben, a szalonnák mindkét oldalát ropogósra sütjük. Kivesszük, a szalonnazsírból annyit felfogunk, hogy a kb. 2 ek-nyi maradjon a serpenyõben.
A húsokat is közepesnél kicsit erõsebb lángon megsütjük. A végén megszórjuk az összetört fokhagymával, egyet fordítunk rajtuk, csak hogy rátapadjon.
Közben a krumplit meghámozzuk, felkockázzuk, bõ, sós vízben puhára fõzzük, leszûrjük. A póréhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. Pár ek szalonnazsírt felforrósítunk egy másik edényben, rádobjuk a pórét, kis kevergetés után hozzáadjuk a fõtt krumplit. Sózzuk, borsozzuk, párszor átkeverjük.
Tálaláskor a krumpliból néhány kanállal a tányérra szedünk, ráfektetünk pár szelet tarját, majd a kakasteréj-formára sült szalonnával koronázzuk.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!