Choucroute, avagy Elzász húsos fazeka
sponsored links
Évente kétszer-háromszor nekiállok, és nagyobb társaságnak fõzök egy hatalmas adag húsos káposztát. Hosszú évek óta fõzök hasonlót, egy õsrégi francia szakácskönyvben találtam a receptet, ami emlékeim szerint akkoriban eléggé magyarosra hajlott.
Két éve rájöttem, hogy nem véletlen hívom én ezt a mindentbele-egytálamat elzászi káposztának, mert ugyancsak hajaz az õ híres choucroute-jukra.
A choucroute [sukrut] olyan, mint nálunk a töltött káposzta: egy hatalmas fazékban legalább három, de inkább négy-ötféle különbözõ húsnemûvel savanyú káposztát fõznek, ami jellegébõl adódóan másnap, sõt harmadnap felmelegítve sokkal finomabb lesz. Az ízek összeérnek és kiforrnak, akárcsak a mi töltött káposztánknál.
A choucroute-nak nincs különösebb titka, csupán a fûszerezés más, illetve nem biztos, hogy az elzászi kolbászt be tudjuk ...