Chokito házilag
sponsored links
Egyik kedvenc kihívásom bolti csokik házi verziójának a kikísérletezése: készítettem már Snickerst, Mars szeletet, Bounty-t, Twixet, Toffifee-t, After Eight-et is például. Most pedig egy régi kedvenccel, a Chokitóval kísérleteztem. Szerintem már nem lehet kapni (ugye?), de biztosan ti is emlékeztek rá: tulajdonképpen tejkaramella (azaz fudge)-alapú csokiszeletrõl van szó, amelynek a csokiburkában ropogós puffasztott rizs van. Na meg a reklámszlogenje - "ronda és finom" kb. szállóigévé vált, itt egy régi Chokito-reklám is, ha már nosztalgiázunk.
Maga a recept nem bonyolult. Elõvettem a jól bevált, omlós tejkaramella-receptem, ebbõl készültek szeletek, amelyek aztán két rétegben puffasztott rizses csokiburkot kaptak (hasonló módon készült már egy csokiszelet itt). Ronda és finom lett! Sõt, a puffasztott rizsnek hála, még Éci VKF!-kiírásába is tökéletesen passzol!
Hozzávalók 10 kisebb vagy 5 nagyobb csokiszelethez:
Tejkaramella:
- 130 g cukrozott sûrített tej- 70 g cukor (nálam most felesben barna nádcukor és sima kristálycukor)
- 30 g akácméz
- 40 g vaj
- 2 késhegynyi szódabikarbóna
- 60 g fehér csokoládé
- egy csipet fleur de sel
Bevonás:- 60 g + 200 g étcsokoládé (eredetileg talán inkább tejcsokoládéval volt bevonva a Chokito, úgyhogy nyugodtan le lehet cserélni arra - nekem úgy már nagyon édes lett volna)
- 20 g kakaóvaj
- kb. 5-6 ek. puffasztott rizs
Elõször a tejkaramellát készítem el. A sûrített tejet, a cukrot, a mézet, a vajat és a szódabikarbónát egy lábosba kimérem, és alacsony lángon melegíteni kezdem kavargatás mellett. Fontos, hogy ne forrjon a massza, míg a cukor el nem olvadt teljesen (kb. 8-10 perc). Aztán nagyobb lángra kapcsolok, és folyamatos keverés mellett addig fõzöm a masszát, míg az fehéresbõl barnás-karamelles színûre vált, besûrûsödik, és elválik az edény falától (kb. 6 perc). Ha van maghõmérõnk, akkor a 116 fokot kell elérni (ún. puha labdacs/gyenge golyó/soft-ball állapot - a szirupból ha hideg vízbe csöppentünk, akkor puha, rugalmas labdává állítható össze). Egy-két percet hagyom hûlni, majd belekeverem az apróra vágott fehér csokit és a fleur de sel-t. Ha a csoki elolvadt, sütõpapírral kibélelt kb. 12x12 cm-es edénybe vagy krémeskeretbe öntöm. Hagyom teljesen kihûlni szobahõmérsékleten, majd felvágom. Vághatjuk csokiszelet-méretûre (kb. 5 db lesz), vagy kisebb csokiszelet-méretûre (kb. 10 db) - az utóbbinak az az elõnye, hogy könnyebb kimártani.
A 60 g étcsokoládét a kakaóvajjal összeolvasztom. Temperálni nem feltétlenül szükséges, hiszen ennek a kakaóvajjal jól elvékonyított csokirétegnek csak az lesz a szerepe, hogy a puffasztott rizs rátapadjon. A puffasztott rizst egy kisebb tálkában elõkészítem. A tejkaramella-szeleteket megmártom az olvasztott csokoládéban, majd a puffasztott rizses tálba teszem, és kézzel rásegítek, hogy a csokiszelet alját kivéve minden oldalra elég puffasztott rizs tapadjon rá. Megvárom, hogy a csokoládébevonat szobahõmérsékleten megszilárduljon.
A maradék étcsokoládét megolvasztom és temperálom, majd egyesével kimártom benne a rizzsel bevont csokiszeleteket. A legegyszerûbb beledobni egy rizzsel bevont csokiszeletet a temperált csokiba, majd kanállal szépen rálocsolni a temperált csokit, hogy mindenhol fedje, majd mártóvillával óvatosan kiemelem a bevont csokiszeletet és sütõpapírra ültetem. Megvárom, hogy a csokoládéburok szobahõmérsékleten megszilárduljon.