Chillis bab tortilla köntösben és a kis babaházunk készülõben
sponsored links
Hosszú évek teltek el, hogy elhatároztuk a lányainknak faházat szeretnénk építeni. (Szám szerint 2 hosszú év! )
Egészen elképesztõnek találtam ugyanis a boltok kínálatait mûanyag babaház téren, 60-70 ezer forinttól kezdõdött egy kis vacak semmi.
Hát gyûjtöttünk és eljött az idõ: megvettük a szükséges faanyagot.
Chillis bab tortillában
És innentõl már minden ment mint a karikacsapás.
Párom és apósom neki álltak és a már sokszor hosszasan tervezgetett ?álom? babaházat elkezdték valóra váltani.
A ház maga 2,5 x 1,2 méter. A közepében fel tudok egyenesedni a magam 173 centijével, igaz e fejemmel némiképp biccentenem kell hozzá!
A nagy munka elsõ napján sült csirkecombbal, szalmakrumplival és lángossal igyekeztem megköszönni a munkájukat, a második napon már fokoztam a férfiak számára a gasztronómiai élvezetet: chillis bab készült tortilla tekercsben, gombás lasagne, kakaós csiga és tejberizs desszertnek.
Na jó, a kakaós csiga Petrusnak készült, mert betegecske most. :S
A jóllakott brigád a második nap végére ennyire összehozta a kis házat. Már csak egy ablak hiányzik, a zsalugáterek, a terasz korlátjából a függõleges fák?
A csajok annyira örülnek neki, elképesztõ!
Ha megnéznéd az egész folyamatot képekben, kattints ide.
(Megjegyzem csak azon napokon sütött a nap és nem esett, amikor a kis házon dolgoztak!)
Fa babaház
De térjünk rá a kajára. A chillis babot minden férfi szereti. Ki csípõsebben, ki kevésbé csípõsen, de szereti!Majdhogynem kimondottan férfi étel, bár én is nagyon szeretem, fõleg ha tortillába van töltve.Annak idején egy falunap alkalmával elkészítettük apósommal bográcsban és nagyon jól sikerült. Akkor édes chilli szószt használtam bele, ami különösen finommá tette.Igaz nem ugyanígy készült, mert ha itthon készítem, akkor az alap ragu elkészítése után némi plusz hozzávalót elvegyítve benne kissé rápirítok a sütõben.
Viszont akkor is tortillába tekertem és nagyon bejött!
Kezdjük az egészet a chillis babbal: (készült már hasonló módon, íme)
50 dkg darált hús (jó esetben marha, normál esetben sertés)
2 nagy fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
pirospaprika
Chilli (hagyományos paprika, por, szósz vagy mag formájában)
kevés curry por
só, bors
500 gr paradicsompüré
2 db vörös bab konzerv lével együtt
1 kukorica konzerv
1 jó evõkanálnyi cukrozatlan (legjobb a holland) kakaópor (IGEN! KAKAÓPOR!)
A hagymát apróra kockázzuk és olívaolajon jól megdinszteljük. Azonnal sózzuk, ha kell kevés vizet öntünk alá, hogy le ne égjen.
Ha puha, rádobjuk a felaprított fokhagymát, majd felöntjük kevés vízzel és megszórjuk pirospaprikával, sóval, borssal.
Erre az alapra tesszük rá a darált húst, fehéredésig kevergetjük kicsit, majd a paradicsompürét rányomjuk.
Mehet rá a chilli, ízlés szerint fûszerezhetjük is.
Üntsünk rá pár deci vizet is és fõzzük puhára a húst.
Chillis bab
Ahogy megpuhult, öntsük bele a babkonzervet és pár perc alatt melegítsük össze õket. Forraljuk újra.
Amikor kész, zárjuk el a lángot, majd a kukoricát (lé nélkül) keverjük bele. Kóstoljuk, ízesítsük, ha kell sózzuk, locsoljuk chilli szósszal.
Ezután keverjünk bele egy jó evõkanál kakaóport. és tegyük be 200 fokra a sütõbe.
Ha alig lenne leve, öntsünk rá pici vizet és leverjük el, hogy legyen minek elpárolognia.
Chillis bab
Akkor lesz készen, amikor szépen összesül a sütõben. Még nem száradt ki, van némi leve, de nem folyik, szép sûrû és illatozik rendesen.
Figyeljünk oda, ne égessük meg.
Menet közben míg fõl, vagy sül, elkészíthetjük pikk-pakk a tortilla tésztát. (MaiMónitól.)
Kb. 14 darabhoz:
3,5 dl víz
35 dkg finomliszt
25 dkg rétesliszt15 dkg kukoricaliszt
2 ek olívaolaj
1 dkg só
bors
Sima tésztává gyúrjuk a fenti hozzávalókat.
(Én ezt ráhagytam a robotomra.)
Ahogy sima, lefedve tegyük pihenni a hûtõbe, de azonnal is süthetjük.
Tortilla tészta
Egyenként a legjobb ha kb. 8 dkg-ot nyomnak.
Tortilla tészta
Kigombócoljuk az adagokat, majd egyesével szépen kinyújtjuk.
Kinyújtjuk.
Én épp most leptem meg magam egy Tupperware nyújtólappal (mert féláron volt, most érdemes venned, ha szeretnél!), ezt nem kellett alá liszteznem, de ha nincs ilyen fain lapod, lisztezett felületen nyújtsd ki.
Egy palacsintasütõt (nekem Tefal piros pöttyös) hevítsd fel szárazon és azon süsd ki a szinte átlátszóra nyújtott lapokat.
Ha lisztezett deszkán nyújtottad, akkor minden lap után ki kell törölni a lisztet a serpenyõbõl, különben leég.
Addig sütöd 1-1 oldalát, míg szép kis pöttyök nem lesznek rajta. Ne süsd túl, mert túl merev lesz és törni fog, ha hajtani szeretnéd.
Kisütjük a tortilla lapokat.
Tortilla
Ilyenek lesznek kisütve. Vehetsz boltban is, elõre csomagolva azt hiszem 10 darabos kiszerelésben, de nem olcsó. Azon rajta van, hogy használat elõtt száraz serpenyõben mindkét oldalát pár percen át melegítsük át, akkor tudjuk tekerni.
Én ezt a betöltés elõtt az itthonival is megcsinálom, bár ?puha?, de legyen meleg.
A betöltés: ennyire ne pakold meg cuccal, mert esélytelen feltekerni, tapasztaltam ismét!
Egyébként úgy szokták, hogy az alját ráhajtják a töltelékre. Mondjuk a bal felét ráhajtják kissé, hogy ha fogja az ember ne folyjon ki a tölti, majd magunk felõl feltekerjük.
Ha feltekertük, középen srégen elvágva, vagy félig papírba csomagolva tálaljuk.
Chillis babos tortilla tekercs
Chillis babos tortilla tekercs
Persze ezeket a fincsi lapokat tölthetjük kedvünkre mással is, anno salival és maradék sült pipi hússal is töltöttem.
És a chillis babot sem kötelezõ így enni, simán tányérban tálalva is megteszi!
Most viszont különösen praktikus volt ez a verzió.
Ha tetszett, amit láttál, csatlakozz még több finomságért hozzám a Facebookon is.
Egészen elképesztõnek találtam ugyanis a boltok kínálatait mûanyag babaház téren, 60-70 ezer forinttól kezdõdött egy kis vacak semmi.
Hát gyûjtöttünk és eljött az idõ: megvettük a szükséges faanyagot.
Chillis bab tortillában
És innentõl már minden ment mint a karikacsapás.
Párom és apósom neki álltak és a már sokszor hosszasan tervezgetett ?álom? babaházat elkezdték valóra váltani.
A ház maga 2,5 x 1,2 méter. A közepében fel tudok egyenesedni a magam 173 centijével, igaz e fejemmel némiképp biccentenem kell hozzá!
A nagy munka elsõ napján sült csirkecombbal, szalmakrumplival és lángossal igyekeztem megköszönni a munkájukat, a második napon már fokoztam a férfiak számára a gasztronómiai élvezetet: chillis bab készült tortilla tekercsben, gombás lasagne, kakaós csiga és tejberizs desszertnek.
Na jó, a kakaós csiga Petrusnak készült, mert betegecske most. :S
A jóllakott brigád a második nap végére ennyire összehozta a kis házat. Már csak egy ablak hiányzik, a zsalugáterek, a terasz korlátjából a függõleges fák?
A csajok annyira örülnek neki, elképesztõ!
Ha megnéznéd az egész folyamatot képekben, kattints ide.
(Megjegyzem csak azon napokon sütött a nap és nem esett, amikor a kis házon dolgoztak!)
Fa babaház
De térjünk rá a kajára. A chillis babot minden férfi szereti. Ki csípõsebben, ki kevésbé csípõsen, de szereti!Majdhogynem kimondottan férfi étel, bár én is nagyon szeretem, fõleg ha tortillába van töltve.Annak idején egy falunap alkalmával elkészítettük apósommal bográcsban és nagyon jól sikerült. Akkor édes chilli szószt használtam bele, ami különösen finommá tette.Igaz nem ugyanígy készült, mert ha itthon készítem, akkor az alap ragu elkészítése után némi plusz hozzávalót elvegyítve benne kissé rápirítok a sütõben.
Viszont akkor is tortillába tekertem és nagyon bejött!
Kezdjük az egészet a chillis babbal: (készült már hasonló módon, íme)
50 dkg darált hús (jó esetben marha, normál esetben sertés)
2 nagy fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
pirospaprika
Chilli (hagyományos paprika, por, szósz vagy mag formájában)
kevés curry por
só, bors
500 gr paradicsompüré
2 db vörös bab konzerv lével együtt
1 kukorica konzerv
1 jó evõkanálnyi cukrozatlan (legjobb a holland) kakaópor (IGEN! KAKAÓPOR!)
A hagymát apróra kockázzuk és olívaolajon jól megdinszteljük. Azonnal sózzuk, ha kell kevés vizet öntünk alá, hogy le ne égjen.
Ha puha, rádobjuk a felaprított fokhagymát, majd felöntjük kevés vízzel és megszórjuk pirospaprikával, sóval, borssal.
Erre az alapra tesszük rá a darált húst, fehéredésig kevergetjük kicsit, majd a paradicsompürét rányomjuk.
Mehet rá a chilli, ízlés szerint fûszerezhetjük is.
Üntsünk rá pár deci vizet is és fõzzük puhára a húst.
Chillis bab
Ahogy megpuhult, öntsük bele a babkonzervet és pár perc alatt melegítsük össze õket. Forraljuk újra.
Amikor kész, zárjuk el a lángot, majd a kukoricát (lé nélkül) keverjük bele. Kóstoljuk, ízesítsük, ha kell sózzuk, locsoljuk chilli szósszal.
Ezután keverjünk bele egy jó evõkanál kakaóport. és tegyük be 200 fokra a sütõbe.
Ha alig lenne leve, öntsünk rá pici vizet és leverjük el, hogy legyen minek elpárolognia.
Chillis bab
Akkor lesz készen, amikor szépen összesül a sütõben. Még nem száradt ki, van némi leve, de nem folyik, szép sûrû és illatozik rendesen.
Figyeljünk oda, ne égessük meg.
Menet közben míg fõl, vagy sül, elkészíthetjük pikk-pakk a tortilla tésztát. (MaiMónitól.)
Kb. 14 darabhoz:
3,5 dl víz
35 dkg finomliszt
25 dkg rétesliszt15 dkg kukoricaliszt
2 ek olívaolaj
1 dkg só
bors
Sima tésztává gyúrjuk a fenti hozzávalókat.
(Én ezt ráhagytam a robotomra.)
Ahogy sima, lefedve tegyük pihenni a hûtõbe, de azonnal is süthetjük.
Tortilla tészta
Egyenként a legjobb ha kb. 8 dkg-ot nyomnak.
Tortilla tészta
Kigombócoljuk az adagokat, majd egyesével szépen kinyújtjuk.
Kinyújtjuk.
Én épp most leptem meg magam egy Tupperware nyújtólappal (mert féláron volt, most érdemes venned, ha szeretnél!), ezt nem kellett alá liszteznem, de ha nincs ilyen fain lapod, lisztezett felületen nyújtsd ki.
Egy palacsintasütõt (nekem Tefal piros pöttyös) hevítsd fel szárazon és azon süsd ki a szinte átlátszóra nyújtott lapokat.
Ha lisztezett deszkán nyújtottad, akkor minden lap után ki kell törölni a lisztet a serpenyõbõl, különben leég.
Addig sütöd 1-1 oldalát, míg szép kis pöttyök nem lesznek rajta. Ne süsd túl, mert túl merev lesz és törni fog, ha hajtani szeretnéd.
Kisütjük a tortilla lapokat.
Tortilla
Ilyenek lesznek kisütve. Vehetsz boltban is, elõre csomagolva azt hiszem 10 darabos kiszerelésben, de nem olcsó. Azon rajta van, hogy használat elõtt száraz serpenyõben mindkét oldalát pár percen át melegítsük át, akkor tudjuk tekerni.
Én ezt a betöltés elõtt az itthonival is megcsinálom, bár ?puha?, de legyen meleg.
A betöltés: ennyire ne pakold meg cuccal, mert esélytelen feltekerni, tapasztaltam ismét!
Egyébként úgy szokták, hogy az alját ráhajtják a töltelékre. Mondjuk a bal felét ráhajtják kissé, hogy ha fogja az ember ne folyjon ki a tölti, majd magunk felõl feltekerjük.
Ha feltekertük, középen srégen elvágva, vagy félig papírba csomagolva tálaljuk.
Chillis babos tortilla tekercs
Chillis babos tortilla tekercs
Persze ezeket a fincsi lapokat tölthetjük kedvünkre mással is, anno salival és maradék sült pipi hússal is töltöttem.
És a chillis babot sem kötelezõ így enni, simán tányérban tálalva is megteszi!
Most viszont különösen praktikus volt ez a verzió.
Ha tetszett, amit láttál, csatlakozz még több finomságért hozzám a Facebookon is.