Chilis, mézeskalács fûszeres, sütõtökös trüffel (paleo)
sponsored links
A hétvégén sütõtököt sütöttem, és annak egy kis részébõl készítettem ezt a finomságot. Banánnal, datolyával már máskor is csináltam hasonló nassolni valókat, és most eszembe villant, hogy biztos elkészíthetõ sütõtökbõl is. Édesítést nem igényel, hiszen önmagában is finom édes. A fûszerezése viszont más lett, mint az eddigieknek, valami pikáns, melengetõ ízkombinációt szerettem volna elérni. Azt hiszem ez sikerült, nekem nagyon ízlik.
Hozzávalók:
15 dkg sütõtök (ez már a készre sült tök súlya)
10 dkg mandula
1 mokkáskanál mézeskalács fûszerkeverék
1 mokkáskanál õrölt fahéj
1 mokkáskanál õrölt chili
1 késhegynyi õrölt kardamom
1 késhegynyi vanília õrlemény
csipet só
0,5-1 dl rum (vagy aroma+víz)
1 maréknyi aszalt vörösáfonya
õrölt fahéj és kakaó
Az aszalt vörös áfonyát fél órára rumba áztattam. Közben a mandulát késes aprítóban megdaráltam, hozzáadtam a héjából kikapart sütõtököt és a fûszereket, majd az egészet alaposan összekevertem az aprító segítségével. A végén adtam hozzá a leszûrt vörös áfonyát. Kisebb golyókat formáztam a masszából, majd fahéjjal elkevert kakaóba forgattam.
Pár órával, vagy akár egy nappal korábban elkészítve csak finomabb lesz, ahogy szépen összeérnek az ízek benne.
Igazi õszi, téli finomság!
Megjegyzés: aki szigorúan tartja a paleo diétát, a rumot elhagyhatja.