Chilis joghurtban pácolt csirke lilahagymás paradicsomsalátával
sponsored links
Nyári idõszakban nagy keletje van a pácolt húsoknak, amit aztán a kerti grillen, vidám poharazgatás közben szép piros-ropogósra süthetünk. Én szeretek az év minden szakában tejben, joghurtban pácolni, mert így a szárazabb húsokból is, mint a csirkemell egy ízletes, szaftos fogás nyerhetõ, amihez nem kell feltétlen még a grillsütõt sem begyújtani, a tûzhelyre helyezett grillserpenyõ is megteszi. Néhány óra alatt a joghurt és a citrom megteszi hatását. Mai kísérletezgetésem eredményeként omlósan puha, szaftos, enyhén csípõs csirkenyársat ebédeltünk jól behûtött hagymás paradicsomsalátával. A pácolási idõt leszámítva nem tartott sokáig az elkészítése, mégis különlegesen finom és ízletes volt.
Elkészítési idõ: 30 perc
Pácolás: 2-3 óra
Hozzávalók:
- 1 nagy csirkemell filé
pác:
- 40 dkg joghurt
- 1 salotta hagyma
- 2-3 g fokhagyma
- 1 citrom
- chilipehely
- 2 ek méz
- só
- frissen õrölt bors
paradicsomsaláta:
- paradicsom
- lilahagyma
- bruschetta fûszerkeverék (vagy bármilyen más, paradicsomhoz illõ fûszer)
- olívaolaj
- sós-cukros-ecetes salátalé
Elkészítése:
- A csirkemellet kockákra vágjuk, sózzuk, borsozzuk.
- A joghurtot egy tálban simára keverjük, hozzáadjuk a nagyon apróra vágott salotta hagymát, zúzott fokhagymát, chilipelyhet, citrom lereszelt héját és ízlés szerinti levét. Belecsorgatjuk a mézet, hozzáadjuk a felkockázott húst, összeforgatjuk és néhány órára a hûtõbe tesszük.
- Grillserpenyõbe kevés olajat hevítünk és megsütjük rajta a pácból kiszedett, lecsöpögtetett húsdarabokat. Nyársra is húzhatjuk, úgy mutatósabb. Sütésnél vigyázzunk, mert a joghurt könnyen megég.
- A paradicsomsalátához felkockázzuk a lilahagymát, tálkába téve kicsit megsózzuk, hogy elvegye az erejét. Közben felkarikázzuk a paradicsomokat, és a lilahagymával rétegezve tálba rakjuk, majd leöntjük a sós-cukros-ecetes salátalével, kis idõre a hûtõbe tesszük, hogy összeérjenek az ízei. Tálalásnál a lilahagymás paradicsomkarikákat szépen elrendezzük egy tányéron, meghintjük a fûszerkeverékkel, meglocsoljuk kevés olívaolajjal és még megszórhatjuk friss bazsalikomlevéllel is.
- A hús mellé sült burgonyát kínálunk és a paradicsomsalátával tálaljuk.