Chilis-gyömbéres, citromos csirkebecsinált leves
sponsored links
A friss gyömbér hamisítatlan, harapós-csípõs aromája trükkös: úgy teszi az ételt kissé tüzessé, hogy az mégsem lesz erõs.Az egyik legváltozatosabban alkalmazható fûszer elsõsorban az ázsiai konyhában bír kiemelkedõ jelentõséggel, valójában azonban szinte minden féle ízzel harmonizál. A legbanálisabb sült csirkét, hagyományos uborkasalátát, egy magyaros fõzeléket (pl. paradicsomos burgonyát, káposztát), vagy akár egyszerû desszertet (csokoládépuding, vaníliaöntet, almás pite stb.) is különlegessé varázsolhat. Feszes, kemény gumókat válasszunk, amelyek hûtõben két hétig elállnak, sõt, azon kevés fûszerek egyike, amelyek még a fagyasztást is elég jól viselik. Aki nem kóstolt még friss gyömbérteát, gyorsan pótolja be, az egyik legjobb téli, forró ital. Ehhez a gyömbérszeleteket egyszerûen forrásban lévõ vízben fõzzük néhány percig, majd állni hagyjuk. Mézzel és citrommal ízesítve csodás. Házilag kandírozott gyömbért sem ördöngõsség készíteni, csak idõigényes: az egyenletes kockákra vágott gyömbért cukorszirupban tíz percig fõzzük, kivesszük, és lehûtjük mindkettõt. Ezt négyszer megismételjük, végül cukorba forgatjuk.
Az alábbi levesben a gyömbér, a chili és a kókusztej varázsol egy hagyományos, szinte minden régi szakácskönyvben szereplõ fogásból, a citromos csirkebecsináltból modern, világlátott, kissé egzotikus, dél-kelet ázsiai csípõs-savanyú leveseket idézõ ételt.
Chilis-gyömbéres, citromos csirkebecsinált leves
Hozzávalók (6 adag)
2 evõkanál olívaolaj
25dkg csirkecomb (2 felsõ), kifilézve, felkockázva ...