Chili con carne házi tortilla chipsszel - ha megadjuk a módját
sponsored links
Nem vagyok ételtörténész, nem célom a nemzetközi ételek eredetvizsgálata. Egyébként is van néhány erre szakosodott szakember, inkább rájuk bízom.
Azért átfutottam néhány írást külföldi cikkekbõl, és azt gondolom, hogy a chili con carne sem autentikus mexikói étel. Sokkal inkább amerikai, illetve Tex-Mex étel, ami az értékébõl semmit sem von le, hiszen a hagyományos mexikói (vagy spanyol?) konyhából nõtte ki magát az egyik legnépszerûbb ételféleséggé a világban. Egyszerû, laktató, hétköznapi étel, azért ezt szögezzük le.
Alapvetõen chilivel, fokhagymával és hagymával készülõ marhahús étel, melyet leggyakrabban paradicsommal és babbal szaporítanak. A chili, mint étel készülhet egyébként csak babból is, ha úgy tetszik ez a vegetáriánus chili, de sokkal inkább a szegényesebb alapanyag körülmények - egyszerû húshiány - hozta létre anno, mint a vegetáriánus mozgalom.
Egy kis kitérõ.
Volt szerencsém megfordulni aránylag hosszabb idõre Mexikóban, sõt mi több, a hatalmas ország egymástól messzebb esõ területein is. Annyira színes és eltérõ a különbözõ területeken a hagyományos mexikói konyha, amit semmiképpen nem szerencsés az általunk "könnyebben hozzáférhetõ" Tex-Mex konyhával azonosítanunk. Egészen eltérõ alapanyagok és ételféleségek jellemzik a különbözõ tájegységek konyháit.
Nem egy all inkluzív nyaralás keretében tapasztalhattam meg a mexikói konyhát, hanem egy beható szakmai út kapcsán.
Mexikóváros, Santiago de Querétaro, San Miguel de Allende városokban és környékén eltöltött programok után egy Yucatán- félszigeti poszttúrán nyertem betekintést többek között a maja kultúra szentélyeibe, Cancunból kiindulóan. Cozumel és Playa del Carmen érintésével pedig a világ leghíresebb búvárparadicsomainak szépségeibe.
Szerencsésnek mondhatom magam, hiszen ez idõ alatt szinte egyáltalán nem turista konyhán éltem, hanem ...