Chili con carne
sponsored links
Egyike a legdurvább, marhából készült raguknak, mert csak akkor igazán jó, ha kellõen intenzív ízû és éget, mint a tûz. Igazi férfias étel, szokták rá mondani. De miért is? Mert csípõs? Amikor Kínában (Közép-Kína) járva láttam, amint a kis 40 kilós törékeny lányok könnyedén tömik magukba a tényleg extrém lángolóan csípõs, szinte csak chilibõl álló ételeket rezzenéstelen arccal, én meg izzadva, könnyezve igyekeztem velük lépést tartani ? nos, akkor reméltem, hogy nem ez a férfiasság legfõbb ismérve.:) Szerintem sokkal inkább azért ?férfiétel? ez, mert rendkívül kalóriadús, plusz az ilyen erõteljes ízek sem fekszenek annyira a folyton fogyókúrázó (salátázó) hölgyeknek. Chili con carne light, (láttam ilyet a neten pulykacombból) azért mégsem járja. Esetleg egy kis löncshússal? Na, mit szólnátok hozzá?
Ezen a poszton is elgondolkodtam, hogy egyáltalán érdekelhet-e valakit egy 623. féle ccc recept, mert Dunát lehetne rekeszteni a neten fellelhetõ chili con carne receptjeivel. Azt sem mondhatom, hogy ez az igazi, viszont nagyon finom. A chili órákig készül és éppen ezért nem értem miért (gyors) konzerv babot használnak hozzá sokan, mert amíg maga a hús elkészül, többször is meg lehetne fõzni az elõzõleg beáztatott babot. Ráadásul a jó minõségû konzervbab drágább is. Én is szoktam használni gyors ételekhez, de azért egy igazi chilihez vagy sólethez soha nem használnám. Az én chilim, ha elkészült, még két órát tölt 80 °C-os sütõben a babbal, ekkor szívja fel a bab az aromákat, de ilyenkor már nem fõ szét. A végeredmény állagra sûrû, rilette - szerûen szaftos, krémes (értsd: nem tocsogó, vékony lében úszó kemény húscafatok) ragu, ami a végén kap még egy kevés, magas kakaó tartalmú csokit (nagyon fontos hozzávaló), ami igazán másnapra érik, áll össze az étellel. Legjobb másnap, nem túl forróra felmelegítve, kevés tejföllel és pizza tésztából készült ropogós, fûszeres-paradicsomos lepénykenyérrel (focaccia). Tudom, tortilla-val kellene enni, de az nekem annyira nem ízlik.