Chikuzen-ni
sponsored links
Fantasztikus, hogy milyen sok japán alapanyagot lehet már Magyarországon is kapni. Pár száz forintért shiitake [sítake] (az a-tejtsd rövid á-nak) gomba, fél kilós lótusz gyökér és eredeti japán konnyaku egyenesen Gunma prefektúrából. Ez utóbbit nemrég emlegettem az oden-nel kapcsolatban, amit ugyan még nem sikerült hozzávalók híján elkészítenem, de ha ilyen ütemben fejlõdik a japán élelmiszerek importja, akkor nemsokára lesz oden poszt is. Ez a zselés anyag úgy készül, hogy a kígyópálma (Amorphophallus konjac) gumójából készült porhoz vizet, algát és kalcium hidroxidot (savanyúságot szabályozó anyag: E526) adnak. Kalóriatartalma minimális, viszont rostban nagyon gazdag. Íze nem jellegzetes, könnyen átveszi a többi hozzávalóét, ezért a japán konyha elõszeretettel alkalmazza töltõanyagnak . Egészséges, olcsó és alkalmazkodik a környezethez. Mi kell még?
A chikuzen-ni [csikuzen nyi] (az u-t ejtsd az u és ü között) nagyon népszerû Japánban, olyannyira, hogy egy felmérés szerint 5. a magamnak elkészíteném és megenném japán ételek listáján. Chikuzen a mai Fukuoka környéke, a ni [nyi] pedig a niru [nyiru] fõzni szóból képzett fõnév. A három nélkülözhetetlen alapanyag hozzá a csirke, gyökerek és a konnyaku. Ehhez jöhet még egy kis shiitake gomba, sárgarépa és zöldbab, valamint az a jellegzetes japán szósz, amelyet nagyon sok ételben használnak. Gobót, azaz bojtorjángyökeret (Arctium lappa, állítólag Mezõkövesden és környékén csibirka néven ismerik) még nem sikerült beszereznem, de ami késik...
Hozzávalók:
300 g csirkemellfilé
1 nagy sárgarépa
160 g lótuszgyökér ...