Cheesecake tojáslikõr glazúrral - Cheesecake cu glazura de lichior de oua
sponsored links
Hozzávalók: (24 cm átmérõjû tortaformához)
Az alaphoz:
20 dkg keksz
10 dkg vaj
A töltelékhez:
50 dkg mascarpone
25 dkg ricotta (vagy édes tehéntúró)
20 dkg cukor
4 tojás
1 narancs reszelt héja
2 csapott evõkanál liszt
2 dl tejszín
A glazúrhoz:
2 dl tojáslikõr
2 dl tejszín
10 g porzselatin
10 dkg fehér csokoládé
1 kanál méz
Tojáslikõr helyett lehet bármilyen gyümölcspép, likõr, sûrû gyümölcsszörp
A kekszet késes aprítóban megdaráljuk, ráöntjük a felolvasztott vajat és összekeverjük.
A tortaforma aljára sütõpapírt helyezünk, beleszórjuk a vajas kekszmorzsát amit alaposan belenyomkodunk.
Habosra keverjük a mascarponét, a ricottát, a cukrot, a narancshéjat és a tejszínt, keverés közben egyenként hozzávegyítjük a tojásokat és aparánként a lisztet is.
A sütõt elõmelegítjük 150 C fokra, a sütõ aljába vízzel teli edénykét helyezünk.
Beleöntjük a sajtkrémes masszát az elõkészített tortaformába, majd betoljuk a sütõbe és 60 percig pirulásig sütjük. Nem baj, ha a közepe kissé rezgõsen puha marad. Lekapcsoljuk a hõt és a tortát a sütõben hagyjuk kihûlni úgy, hogy annak az ajtaját kissé kitámasztjuk.
Másnap elkészítjük a glazúrt. A likõrt felforraljuk a mézzel, a tûzrõl félrehúzzuk és belekeverjük a tejszínben megpuhított zselatinport és a darabokra vágott csokoládét. Addig keverjük, amíg minden jól összeolvad, majd botmixerrel tovább pürésítjük. A még meleg glazúrt szitán átszûrjük, langyosra hûtjük, majd ráöntjük a hideg sajttortára.
Ingrediente pentru forma cu diametrul de 24 cm
Pentru crusta:
200 g biscuiti
100 g unt topit
Pentru crema:
500 g mascarpone
250 g ricotta (sau branza de vaci)
200 g zahar (se poate mai putin, dupa gust)
4 oua
200 ml frisca
coaja rasa de la o portocala
2 linguri rase de faina
Pentru glazura:
200 ml lichior de oua (sau piure/sirop de fructe, orice alt fel de lichior)
200 ml frisca
1 lingura de miere
100 g ciocolata alba
10 g granule de gelatina
Punem hartie de copt pe fundul tavii de copt cu margini detasabile.
Macinam biscuitii, amestecam cu untul topit, o rasturnam in tava si o presam bine.
Mixam mascarpone cu ricotta, cu zaharul, cu coaja de portocala, cu frisca lichida, adaugam ouale unul cate unul si la final faina. Turnam compozitia peste tava pregatita si il coacem 1 ora in cuptorul preincalzit la 150 g C. In cuptor asezam un vas cu apa. Dupa coacere lasam tava in cuptor sa se raceasca, usa cuptorului sa fie usor intredeschisa, proptita cu o lingura de lemn.
A doua zi pregatim glazura: fierbem lichiorul cu mierea, il luam de pe foc, adaugam frisca in care am hidratat cateva minute gelatina si punem si ciocolata taiata cuburi. Mixam cu blenderul vertical pana la dizolvare completa, strecuram prin sita si il racim. Turnam peste cheescake-ul pregatit si lasam la rece o ora.
Az alaphoz:
20 dkg keksz
10 dkg vaj
A töltelékhez:
50 dkg mascarpone
25 dkg ricotta (vagy édes tehéntúró)
20 dkg cukor
4 tojás
1 narancs reszelt héja
2 csapott evõkanál liszt
2 dl tejszín
A glazúrhoz:
2 dl tojáslikõr
2 dl tejszín
10 g porzselatin
10 dkg fehér csokoládé
1 kanál méz
Tojáslikõr helyett lehet bármilyen gyümölcspép, likõr, sûrû gyümölcsszörp
A kekszet késes aprítóban megdaráljuk, ráöntjük a felolvasztott vajat és összekeverjük.
A tortaforma aljára sütõpapírt helyezünk, beleszórjuk a vajas kekszmorzsát amit alaposan belenyomkodunk.
Habosra keverjük a mascarponét, a ricottát, a cukrot, a narancshéjat és a tejszínt, keverés közben egyenként hozzávegyítjük a tojásokat és aparánként a lisztet is.
A sütõt elõmelegítjük 150 C fokra, a sütõ aljába vízzel teli edénykét helyezünk.
Beleöntjük a sajtkrémes masszát az elõkészített tortaformába, majd betoljuk a sütõbe és 60 percig pirulásig sütjük. Nem baj, ha a közepe kissé rezgõsen puha marad. Lekapcsoljuk a hõt és a tortát a sütõben hagyjuk kihûlni úgy, hogy annak az ajtaját kissé kitámasztjuk.
Másnap elkészítjük a glazúrt. A likõrt felforraljuk a mézzel, a tûzrõl félrehúzzuk és belekeverjük a tejszínben megpuhított zselatinport és a darabokra vágott csokoládét. Addig keverjük, amíg minden jól összeolvad, majd botmixerrel tovább pürésítjük. A még meleg glazúrt szitán átszûrjük, langyosra hûtjük, majd ráöntjük a hideg sajttortára.
Ingrediente pentru forma cu diametrul de 24 cm
Pentru crusta:
200 g biscuiti
100 g unt topit
Pentru crema:
500 g mascarpone
250 g ricotta (sau branza de vaci)
200 g zahar (se poate mai putin, dupa gust)
4 oua
200 ml frisca
coaja rasa de la o portocala
2 linguri rase de faina
Pentru glazura:
200 ml lichior de oua (sau piure/sirop de fructe, orice alt fel de lichior)
200 ml frisca
1 lingura de miere
100 g ciocolata alba
10 g granule de gelatina
Punem hartie de copt pe fundul tavii de copt cu margini detasabile.
Macinam biscuitii, amestecam cu untul topit, o rasturnam in tava si o presam bine.
Mixam mascarpone cu ricotta, cu zaharul, cu coaja de portocala, cu frisca lichida, adaugam ouale unul cate unul si la final faina. Turnam compozitia peste tava pregatita si il coacem 1 ora in cuptorul preincalzit la 150 g C. In cuptor asezam un vas cu apa. Dupa coacere lasam tava in cuptor sa se raceasca, usa cuptorului sa fie usor intredeschisa, proptita cu o lingura de lemn.
A doua zi pregatim glazura: fierbem lichiorul cu mierea, il luam de pe foc, adaugam frisca in care am hidratat cateva minute gelatina si punem si ciocolata taiata cuburi. Mixam cu blenderul vertical pana la dizolvare completa, strecuram prin sita si il racim. Turnam peste cheescake-ul pregatit si lasam la rece o ora.