Cheesecake brownie áfonyával
sponsored links
A múlt héten, a dupla kávés brownie receptje után nagy volt az érdeklõdés a krémsajtos, gyümölcsösebb változat után, úgyhogy közkívánatra megérkezett a recept. Jó hétvégi sütögetést kívánok! Aki nem sajnálja az idõt, készíthet hozzá egy kis fagylaltot is, mivel igazi, nyári hétvége vár ránk!
Hozzávalók:
100 g mandulaliszt
100 g finomliszt
200 g barnacukor
1 dl víz
1 dl tejszín
2 teáskanál vaníliakivonat
300 g 70%-os fekete csokoládé
100 g vaj
1 kávéskanál sütõpor
5 egész tojás
5 evõkanál meggylekvár
250 g mascarpone (vagy más lágy, tejszínes krémsajt)
1 evõkanál méz
1 kávéskanál reszelt citromhéj
200 g áfonya és kevés málna a díszítéshez
1. A vízbõl, a tejszínbõl és a cukorból lassú tûzön kevergetve szirupot fõzünk. Ebben feloldjuk a csokoládét, a vajat, majd hozzáadjuk a vaníliát is.
2. A tojásokat lazán felverjük, majd hozzáadjuk a sütõporral elkevert lisztet (a finomlisztet és a mandulalisztet korábban összekevertem).
3. Folytonos keverés mellett a két masszát elegyítjük, majd egy sütõpapírral bélelt sütõformába kanalazzuk.
4. A meggylekvárt kanalanként, egyenletesen elosztva rákanalazzunk.
5. A krémsajtot kikeverjük a mézzel és a citromhéjjal, majd ezt is kanalanként a tésztára adagoljuk.
4. A tetejére szórjuk az áfonyát, és egy keverõpálcával belekeverjük a tésztába a lekvárral és a krémsajttal együtt - nem kell arra törekedni, hogy homogén legyen a massza, ellenkezõleg: az a jó,ha darabos marad, és felvágva szép, márványos felületet kapunk.
5. A sütõt elõmelegítjük. Ha kerek tortaformát, vagy tepsit használunk, ahol a tésztavastagság nem haladja meg a 3 centit, süssük 180 fokon 30 percig. (Ha vastagabb a tészta, alacsonyabb hõmérsékleten, hosszabb sütési idõvel dolgozzunk).
6. Mint minden brownie-t, ezt is teljesen ki kell hûteni fogyasztás elõtt - a legjobb másnap lesz.