Charlotte
sponsored links
Van ez a süti, ami eperrel és málnával nagyon finom, viszonylag könnyen elkészíthetõ és nagyon dekoratív is. Most, hogy eperszezon van, eperbõl készült. Ha málnából készítjük minden ugyan úgy mûködik, csak a gyümölcsöt és a lekvárt kell lecserélni.
Hozzávalók:
10 db tojás
10 evõkanál finomliszt
10 evõkanál cukor
8 evõkanál tej
2 evõkanál étolaj
~ 20 dkg eperlekvár
50 dkg eper (+15-20 szem a díszítéshez)
5 dl habtejszín
2 csomag expressz zselatin fix
1 csomag színtelen tortazselé
valamint egy félgömb alakú tál (kb 10 cm magas, a nyitott részénél kb 20 cm átmérõjû)
Elkészítése:
A süteményünk gyakorlatilag dekoratívan elrendezett felszeletelt piskótatekercs tejszínhabbal töltve és piskótával lezárva. Így szükségünk van egy egyszerû piskótalapra, amibõl majd egy körszeletet vágunk, illetve egy piskótatekercsre, amelyet -esetünkben- eperlekvárral töltünk.
Elõször süssük meg a piskótatekercset.
A sütõt kapcsoljuk be, majd 160 °C-ra melegítsük fel légkeveréssel. Míg a sütõ felmelegszik a tésztát is összeállíthatjuk.
5 tojásból süssünk piskótát. A fehérjéket és a sárgájákat válasszuk szét. A fehérjébõl csipet sóval verjünk kemény habot 1 evõkanál cukrot hozzáadva. A tojások sárgáját 4 evõkanál cukorral szintén habosra verjük, majd hozzáadunk 5 evõkanál finomlisztet, 4 evõkanál tejet és 1 evõkanál étolajat. A keverékbe óvatosan beleforgatjuk a fehérjehabot, majd egy sütõpapírral bélelt tepsibe öntjük és a sütõben 10-12 perc alatt tûpróbáig sütjük.
Ha a piskóta megsült, akkor lehúzzuk róla a sütõpapírt, majd még melegen megkenjük vastagon az eperlekvárral és szorosan feltekerjük. A tekercset visszatesszük a sütõpapírra, majd szorosan feltekerjük és egy enyhén nedves konyharuhába csavarjuk, amelyben szaloncukor módra, amennyire szorosan csak tudjuk feltekerjük és hagyjuk hûlni. A hûtõszerkénybe is tehetjük, hogy hûljön.
Míg a tekercs pihen, addig süssünk még egy piskótát.
A sütemény elkészítésének az alapja, hogy legyen egy megfelelõ formánk, amelytõl majd charlotte lesz a charlotte.
A lényeg, hogy egy félgömb, vagy félgömbre hasonlító, kellõ méretû tál legyen. Ez lehet egy kisebb habüst, de egy mûanyag tál is, a lényeg, hogy az alakja és a mérete megfelelõ legyen.
Tehát. A megsült piskótánkat is kivesszük a sütõbõl és miután lehúztuk róla a papírt, a formát adó edényünket rátesszük és körbevágjuk. A maradék piskótából készülhet például egy finom somlói.
Várjunk, míg minden kihûl. Ha ez megtörtént, akkor kezdõdhet a torta összeállítása. Míg várunk, addig vágjuk össze a fél kiló epret apró darabokra, szórjunk rá 5 evõkanál porcukrot és hagyjuk állni, puhulni.
A formaként szolgáló edényünket béleljük ki folpackkal. Ez késõbb segít majd a formából kiemeléshez. A piskótatekercset szeleteljük fel, majd a szeletekkel béleljük ki a formát. Minél szorosabban, minél szimmetrikusabban sikerül ez a mutatvány, annál szebb lesz majd a végeredmény. Ha a formát kibéleltük, jöhet a krém.
A krémhez (töltelékhez) az 5 dl hideg tejszínt 5 kanál porcukorral és 2 csomag expressz zselatin fix porral kemény habbá verjük. Ha a hab kész, akkor óvatosan belekeverjük azt a fél kiló epret, amit elõtte apróra vágtunk. A krém is elkészült.
A felszeletelt piskótatekercsekkel kibélelt formába töltjük a krémet, alaposan belenyomkodjuk, alulról megütögetjük, hogy minden levegõ kijöjjön belõle. A tetejére fektetjük a piskótából kivágott korongot, majd alaposan belenyomkodjuk. Ezt követõen a hûtõbe tesszük és hagyjuk alaposan áthûlni, egy éjszakára is így hagyhatjuk.
Másnap, amikorra az egészen biztosan összeállt, egy megfelelõ méretû tálra egy határozott mozdulattal kiborítjuk, a folpackot lehúzzuk és már csak a díszítés van hátra.
A díszítéshez félretett epreket félbevágjuk, a színtelen tortazselét a leírt módon elkészítjük. A félbevágott eperdarabokat a zselébe mártjuk majd a torta alsó részére ragasztgatjuk körben. Ezt követõen egy ecset segítségével a zselével szépen bekenjük a tortát, hogy szép fényt kapjon.
Még egy pici hûtés kell neki, hogy a zselé megdermedjen és fogyasztható.
Arra vigyázzunk, hogy sokat ne tököljünk a díszítéskor, mert a krém azért hajlamos arra, hogy szobahõmérsékleten elfolyjék és akkor oda a munkánk.
Hosszadalmasnak tûnik a dolog, de nem igazán bonyolult, a végeredmény pedig biztosan nagy sikert akart majd.