Chapati, indiai lepénykenyér házilag
sponsored links
A chapati, más néven roti, vékony, lapos, kerek kenyér, teljes kiõrlésû gabonalisztbõl
készül (indiában un. chapatilisztbõl, Atta búzából),
víz és só, esetenként kevéske olaj hozzáadásával.
víz és só, esetenként kevéske olaj hozzáadásával.
Az alaposan kidolgozott, 10-15 percig ököllel gyúrt tésztát
-rövid pihenõ, formázás, nyújtás után- vasserpenyõben vagy más lapos
serpenyõben szárazon megsütik, majd ghível vagy vajjal megkenik.
A chapati átmérõje és vastagsága régiónként eltérõ.
(Bõvebben: itt)
Chapatilisztem nem lévén,
teljes kiõrlésû tönkölybúza lisztbõl készítettem a lepénykenyeret.
teljes kiõrlésû tönkölybúza lisztbõl készítettem a lepénykenyeret.
Házi chapati
Hozzávalók
500 g teljes kiõrlésû tönkölybúzaliszt
300 g forró víz
50 g napraforgóolaj
1 tk só
+
2-3 ek olvasztott ghí (vagy vaj)
1) Tálba mértem a lisztet, elkevertem a sóval.
A közepébe mélyedést nyomtam az öklömmel, beleöntöttem a forró vizet és az olajat.
Fakanállal elkevertem és folyamatosan dolgoztam hozzá a lisztet.
Amint hûlt annyira, hogy tûrte a kezem, a konyhapulton folytattam.
Kézzel kb. 5-7 perc alatt sima, selymes, ruganyos tésztává gyúrtam.
12 darabba osztottam és gombócokká formáztam, letakartam és 15 percet pihentettem.
2) Elõmelegítettem a serpenyõt.
A tésztából lisztezett felületen, 2-3 mm vastag egyenletesen kerek lapot
nyújtottam (nyújtófával*).
A forró serpenyõben szárazon (tehát zsiradék nélkül) egyik, majd másik oldalát
megsütöttem. Amint a kis hólyagok megjelennek és barnulnak már lehet is fordítani.
Még forrón megkentem a tisztított vajjal, nagyon vékonyan!
Curryval tálaltam.
Curryval tálaltam.
Érdekesség :)
*Indiában a chapatit kézzel (nyújtófa nélkül) csupán az ujjaikkal nyújtják, formázzák.
Curry
1) Fûszeres "mártás" padlizsánból és spenótból,
sok paradicsommal.
Szeptemberben készítettem, ekkor fotóztam a chapatit is.
Szeptemberben készítettem, ekkor fotóztam a chapatit is.
A leírása itt:
2) Fûszeres paradicsomos curry, padlizsánból, kelkáposztából,
házi paradicsomsûrítménnyel.
Most spenót helyett kelkáposztával és
friss paradicsom helyett a nyáron eltett paradicsommal készítettem.