CHANEL MACARON - Macaronról feketén-fehéren

2012-03-13

sponsored links


Egy õrült ötlet pattant ki a fejembõl! De megérte a végeredmény! Fecómnak nagyon tetszett:-) Õ az elsõdleges bírálóm, így a véleményére nagyon sokat adok! Elmesélem Nektek azt is, hogy negyedik próbálkozásomra lett ilyen kezdetlegesen szép macaronom. Megvan a talp és a teteje sem csúnya. Volt szétfolyó változatom, csúnya külsõvel bíró, talp nélküli, de most ujjongva vettem ki a sütõbõl ezt a változatot. Van mit gyakorolnom, de megéri.

MACARON TÖRTÉNELEM:

Manapság Franciaországban örvend nagy népszerûségnek ez a habcsókhoz hasonló finomság. De a gyökerek honnan erednek? Az elsõ gasztroemlékek Velencébe vezethetõek vissza a XIV-XV. században. Több monda is kering arról, hogy hogyan szivárgott be a francia köztudatba. Az egyik, hogy az olasz Medici Katalin ismertette meg a franciákkal ezt a finomságot a XVI. században, amikor férjével annak hazájába költözött. De olvashatunk a Karmelita nõvérekrõl vagy éppen olasz zsidó kereskedõkrõl, akik a desszert hírét vitték Franciaországba.

Mandula õrleménybõl, tojásfehérjébõl, cukorból áll a sütemény. Két darab, általában 3 cm átmérõjû korongból áll össze egy darab édesség. A töltelékek tárháza kifogyhatatlan: jamek, lekvárok, krémek és az tökéletesen passzoló ganache (ejtsd gánás). Oldalt vagy éppen a kisokosban elolvashatjátok, hogy mi is ez.   

20 db tészta hozzávalói:
5 dkg tojásfehérje
12 dkg porcukor
5 dkg õrölt mandula ...

Folytats a blogon ... boldogkukta.blogspot.com/2012/03/chan...

sponsored links

Keres?s