Challah
sponsored links
A hétvége hosszú, a Hokkaido kalács pedig hamar elfogyott... 2 dkg élesztõm maradt, de a férjem mindenképpen azt szerette volna, ha készül még egy kalács a hátralévõ pihenõs napokra. Gondoltam, csinálok inkább zsömlét, vagy valami egyéb péksüteményt, ezért szorgosan tanulmányoztam a recepteket. Így bukkantam rá a challah elnevezésû kalácsra, amihez a legtöbb fellelhetõ leírás 2 dkg élesztõt is elégségesnek vél. "A challah (ejtsd: hálá) a zsidó konyha süteménye, kelt fonott kalács. A zsidó étkezési hagyományokat õrzõ családokban a péntek este kezdõdõ szombat megszokott eledele az asztalon. Hármas, négyes, vagy még többszörös fonással készül. A tetejét sütés elõtt mákkal vagy szezámmaggal megszórhatják." Végül alapvetõen Limara és a Fûszer és Lélek challah receptjére alapoztam az elkészítésekor. Totál más lett a tésztája, mint a megszokottak, szép sárga, hiszen jóval több tojás van benne. Nagyon-nagyon finom!!!
Hozzávalók:
2 dkg élesztõ
0,5 dl langyos víz
2 kávéskanál cukor
45 dkg liszt
10 dkg rétesliszt
pici só
3 dkg cukor
1 evõkanál méz ...