Cassoulet ? a francia sólet
sponsored links
Hát, kérem szépn, ez akkora adag volt, hogy három napig csak mind ettük, és még mindig volt belõle. A maradékból még négy felnõtt jóllakott. Nagyobbik lányom, aki imádja a szemes paszulyt, és tényleg becsületesen evett minden nap az ételbõl, azt mondta a húgomnak: vidd el, kérlek, egyétek meg ti, ne is lássam már. Az igazság az, hogy isteni finom, és annyira ízgazdag, hogy leírhatatlan. A fiss húsok és a füstös ízek kombinációja, a zöldségek, a bab.... Nagyon laktató, nagyon kiadós.
Cassoulet ? a francia sólet
Hozzávalók 8-10 személyre: 80 dkg marhahús, 2 teáskanál só, 1 teáskanál bors, 1 teáskanál pirospaprika, 1 teáskanál fokhagymapor, 1 púpozott evõkanál liszt, 0,5 dl olaj; 50 dkg füstölt marhacsont (pl. oldalas), 50 dkg friss sertéscsülök, 4-5 csirkecomb vagy annyi alsócomb, ahány személy van, 50 dkg száraz bab, 30-30 dkg füstölt és friss kolbász, illetve sárgarépa és zellergyökér, 4 hagyma, 5-6 cikk fokhagyma, további só, bors.
Elkészítése: A babot elõzõ este hideg vízbe áztatjuk. A marhahúst kétujjnyi kockákra vágjuk, megszórjuk a fûszerek keverékével, majd rászórjuk a lisztet és összeforgatjuk. A felforrósított olajon minden darabot hirtelen körbepirítunk, míg kérget nem kap, és áttesszük a kuktába. Végül a sütõedénybe kevés vizet öntünk, hogy az odakapott pörzsanyagot feloldjuk, és az egészet a húsra öntjük. Mellétesszük a feldarabolt füstölt oldalast, kevés vizet öntünk még rá, és sípolástól számítva kb. 25 percig fõzzük. Ekkor félrevesszük, kiengedjük belõle a gõzt, hozzáadjuk a szintén feldarabolt csülköt, és további 20-25 percig fõzzük a sípolástól számítva. Közben megpucoljuk a zöldségeket, a hagymát meg a fokhagymát, és feldaraboljuk a kolbászt. A gyökereseket nagyobb darabokra vágjuk, a hagymát vastagon felszeleteljük, a fokhagymacikkeket pedig egészben hagyjuk. A csirkecombot megmossuk, megtörölgetjük, illetve megszórjuk sóval és borssal. Egy nagy tálba tesszük a leszûrt babot, hozzáadjuk a zöldségeket meg a kolbászt, végül hozzáöntjük a kuktában majdnem készre fõtt húsokat, és alaposan összeforgatjuk. A jól beáztatott római tálba tesszük át a keveréket úgy, hogy közben a csirkecombokat is belehelyezzük. Felöntjük vízzel, lefedjük, és a tálat a hideg sütõbe tesszük. Bekapcsoljuk a sütõt 170 fokra, és légkeverésen 2,5-3 órán át hagyjuk elkészülni az ételt. Tálaláskor a csirkecombokat elvágjuk, és igyekszünk mindenkinek mindenféle húsból pakolni a tányérjára.
Megjegyzés: Római tál híján más hõálló edényben is elkészíthetõ, csak legyen megfelelõ méretû. A víz jól lepje el a hozzávalókat, hogy tudjon a bab jól megpuhulni.