Carne-Veg sorozat: Erdei gombás házi tészta
sponsored links
A sárga rókagomba (cantharellus cibarius) szabálytalan tölcsér alakú, a kalapszerûen kiszélesedõ felsõ része, 3-10 cm széles, fodros szélû. Közepes termetû, a színe a tojássárgájára emlékeztet vagy világosabb, fõleg a bükkösben termett példányok sárgásfehérek. Nem különül el élesen a kalap és a szár, alsó részén nem lemezes, hanem ráncos, eres, a spórapora fehér. Tönkje rövid, zömök, lefelé vékonyodó, 3-8 cm hosszú, 0,5-1,5 cm vastag, a kalapnál kissé világosabb sárga. Húsa merev, tömör, fehér, csak a bõr alatt sárgás. Jó, de kissé borsra emlékeztetõ, nyersen fûszeresen csípõs íze van, de ez a csípõs íz az elkészítés után eltûnik. Kellemes és jellemzõ szaga van, amely kajszibarackra, paprikára is emlékeztet.
A friss gomba nagy mennyiségû, 85-95 százalék vizet tartalmaz. Szárazanyagának nagy részét szénhidrátok (például glikogén), fehérjék és aminosavak képezik. A lipidek közül nagyobb mennyiségû lecitint tartalmaz. Provitaminok (karotin, ergoszteron) is találhatók benne.
A rókagomba jellegzetes íze, sokoldalú felhasználása miatt egyik legértékesebb gombánk. (www.hazipatika.com)
A Bosnyák téri piacon rókagombát és két kisebb vargányát vásároltam. Az áruk többszöröse a normál ...