Carne-Veg sorozat: csicsóka
sponsored links
Miss Veg bemutatja a csicsókát, a fõzéshez ismét Mr Carne segít: Csülök pékné módra azaz Muskátli Büfé módra.
Régen ismert, de házikertben kevésbé termesztett növényünk. Szembetûnõ rendkívül magasra (2,5-3 m) nyúló, vékony, kisleveles szára és késõ õsszel, a fagyok elõtt nyíló kicsiny, sárga fészkes virágzata. Földi fészkében láthatatlanul ülnek értékes gumótermései. Ideális díszítõ és hasznos kiskerti növény.
Észak-Amerika keleti tájairól származik, Európában Amerika felfedezése után terjedt el. Legnagyobb területen Franciaországban termesztik. Hazánkban a XVII. század közepe óta ismert. Jelentõs szerephez csupán a világháborúk éhínsége idején jutott, amikor csaknem egyedüli élelemforrássá vált. A háborúk után visszaszorult termesztése, csupán kisgazdaságokban foglalkoztak vele. A mellõzés oka minden bizonnyal az, hogy termesztése nem volt teljesen gépesíthetõ, különösen a kiszedés jelentett gondot.
Azonos területen háromszor annyi hasznos zöldtömeggel és közel ötszörös mennyiségû fehérje hozammal számolhatunk, mint a burgonya esetében. Fruktóz tartalmánál fogva szirup készítésére használják, mert a fruktóz édesítõ hatása a szacharózénak másfélszerese, azonos édesítõ hatás 25%-kal kevesebb energia bevitelével érhetõ el, ami diétás felhasználását indokolja.
Nyersen kiváló csemege, gyermekek, idõsebbek kedvence. Fõzeléknek, sütve, fõzve is ízletes. Nagy inulintartalma következtében cukorbetegeknek ajánlott. Diétára is alkalmas, sok értékes, könnyen emészthetõ anyagot ...