Carne-Veg sorozat: Bab mártogatós medvehagymával
sponsored links
A száraz hüvelyesek közül hazánkban a sárgaborsó, a lencse és szárazbab a legkedveltebb zöldségféle. Ezek különösen a vegetáriánusok számára jelentenek fontos táplálékot, hiszen fehérje összetételük igen hasonló az állati eredetû komplett fehérjékéhez, így kiváló húspótló ételek készülhetnek belõlük. Érdemes legalább hetente egyszer fogyasztani ezeket valamilyen formában, a diétázók azonban számoljanak magas energia- és szénhidráttartalmukkal!
Bab vagy népies nevén paszuly. A termést még zsengén, hüvelyes formában zöldbab -ként, illetve beéretten a magját szárazbab -ként fogyasztjuk.
Elõdeink a babnak inkább a magját kedvelték, jó eltarthatósága, laktató hatása különösen népszerûvé tette.
A többi hüvelyeshez hasonlóan a fejtett tarkabab is kitûnõ fehérjeforrás. Húsfélék helyettesítõje lehet az étrendben, mivel fehérjéi majdnem hogy egyenértékûek a hús vagy a tojás fehérjéivel.
Az állati eredetû fehérjékkel ellentétben a hüvelyesek (a szójababot kivéve) nem tartalmazzák megfelelõ ...