Carne Vale
sponsored links
Az elnevezés a középkori latin carne levare,
?a hús elhagyása? kifejezésbõl alakult ki.
A karnevál vagy hagyományos magyar nevén ?a farsang farka? a farsangi idõszaknak a farsangvasárnaptól húshagyó keddig tartó utolsó három napja, ami nagy mulatságok közepette zajlik.
A karnevál valójában õsi télbúcsúztató, tavaszköszöntõ jelmezes, táncos népünnepély, amelyet beiktattak a vallási ünnepek közé. A farsang hagyományosan január 6-ától (vízkereszttõl)hamvazószerdáig tart. Ebben az értelemben a farsangi karnevált, mint jelmezes, táncos népünnepélyt a húsvétot megelõzõ 47. napon, húshagyó kedden rendezik meg és még aznap éjfélkor befejezõdik.
A carnevale szó a ?carne? (portugál) ?hús? szóból is levezethetõ: ?búcsúzás a hústól?.
"wikipédia"
Hozzávalók
100 g nádcukor
150 g vaj
3 tojás
1 teáskanál szódabikarbóna
1 tk. vanília kivonat
1 ek. rum
Porcukor
Olaj a sütéshez
Ciambelle fritte dolci di Carnevale |
Elkészítése
Mérd ki a lisztet, cukrot, olvasztott vajat, a tojást,a sót, a szódabikarbónát és a vaníliát egy tálba és jól keverd össze kézzel. A rumot is öntsd hozzá.
Gyúrd össze jól, de ne legyen nagyon lágy, mert nehéz lesz vele dolgozni. Csomagold Folpackba és tedd be a hûtõbe fél órára.
Vedd ki a tésztát, nyújtsd ki egy sodrófával, körülbelül fél centiméterre. Két különbözõ méretû fánkszaggatóval-ezek hiányában két pohárral szaggasd ki a fánkokat..