Cantuccini (Cantucci, Biscotti di Prato)
sponsored links
Hozzávalók:
- 500 g liszt
- 250 g cukor
- 150 g olvasztott vaj (nem margarin)
- 4 tojás (ebbõl 1 a sütemény megkenéséhez kell)
- 1 citrom reszelt héja
- 1/3 csomag sütõpor
- 150 g egész mandula
- Egy nagy tálban összekeverjük a lisztet, a sütõport, a cukrot, a reszelt citromhéjat és 3 tojást.
- Hozzáadjuk az olvasztott vajat, jól összegyúrjuk, majd a legvégén a mandulát is hozzáadjuk és belegyúrjuk.
- A tészta akkor jó, amikor jól összeáll, lágy, de nem ragacsos.
- Egy nagy tepsit elõkészítünk sütõpapírral vagy szilikon sütõlappal.
- Négy részre osztjuk a tésztát, majd minden darabból gyúrunk egy hosszú rudat.
- Az így kapott rudakat egymás mellé fektetjük a tepsibe.
- Felverjük a megmaradt tojást, ezzel megkenjük a rudakat és 175 fokos sütõben kb. 20 percig sütjük (sütõtõl függõen addig, amíg aranybarna nem lesz a tészta teteje).
- Amikor megsült, kivesszük a sütõbõl, hagyjuk egy kicsit hûlni, majd óvatosan egyenként kiemeljük a rudakat vágódeszkára és felvágjuk 1-1.5 cm-es szeletekre. (Lehet kicsit átlósan vágni, akkor nagyobb szeletek lesznek.)
- A szeleteket egymás mellé fektetve visszatesszük a tepsibe 10 percig szárítjuk, majd megforgatjuk a szeleteket és a másik oldalukon is szárítjuk további 10 percig.
- A legnagyobb sikert akkor érjük el, ha desszertborral együtt kínáljuk!
- A cantuccini az olasz Prato városából származó, mára világszerte ismert és közkedvelt, klasszikusan kétszer megsütött toszkán kekszféleség. A keksz hosszúkás alakú, mandulával készítik és a fõ jellegzetessége a dupla sütés által elnyert ropogós karaktere.
- Mivel tényleg nagyon száraz süteményrõl beszélünk, tradicionálisan itallal együtt szolgálják fel. Olaszországban tipikusan vacsora utáni desszertnek számít, amelyet egy pohár toszkán Vin Santo bor mellett fogyasztanak.
- A recept forrása: http://toszkankonyha.blogspot.hu/2011/11/cantuccini.html
- Amikor szeletekre vágjuk a tésztát, nem biztos, hogy a szeletek beleférnek az eredeti tepsibe. Emiatt érdemes eleve nagyobb tepsiben kezdeni a sütést.