Büszke, piszke, köszméte, egres, pöszméte

2018-03-05

sponsored links

.
 Az egyes fajták gyümölcse lehet zöld, vagy pirosas,
szõrös, vagy csupasz, a gyümölcshús íze pedig savanykás
(pl.: a Pallagi óriás, a Zöld óriás, a Szentendrei fehér és a
ritkábban elérhetõ Gyöngyösi piros az, ami kertekben
is megtalálható).
A termés túlnyomó többségét úgynevezett ipari érettség
állapotában szedik le és dolgozzák fel.
Ekkor a gyümölcs még teljesen éretlen, magas pektin
tartalma viszont különösen alkalmas adalékanyaggá teszi.
Más, nehezen kocsonyásodó gyümölcsökbõl készült dzsemek,
gyümölcsízek szilárdabbá tételére használják leginkább.
Nagyon kellemes ízû befõtt készíthetõ belõle-ehhez is
félérett gyümölcs szükséges.
A piros fajták érett gyümölcsei elszínezik a készítményeket,
de házi felhasználáskor ez sem lehet akadály.
A büszkében teljes éréskor alakul ki a fajtára jellemzõ íz
és zamatanyag, ilyenkor viszont a gyümölcse gyorsan puhul,
nehezen szállítható, eltarthatósága rossz.
Friss fogyasztásra a háztáji, teljesen éretten leszedett
termés a legjobb.
Az érett büszke hûvös helyen -pl. hûtõszekrényben-
egy hétig marad fogyasztható nyersen, vagy desszerthez
használva.
Az éretlen gyümölcs jól fagyasztható, így a téli idõszakra
is elrakható.
A belõle készített hideg gyümölcsleves, vagy mártás
különösen nyáron, frissen üdítõ, de télen is változatosabbá
teheti az étrendünket, egy-egy vitaminban gazdag finomsággal.
Az elõkészítés során alaposan meg kell mosni a szemeket,
majd késsel megtisztítani az esetleges szár,
levél vagy tüske maradványoktól.
A büszkét rendszerint félérett állapotban szüretelik.
Ilyenkor az íze nyersen savanyú, de hõkezelés után
kitûnõ mártás, kompót, dzsem, gyümölcslé készíthetõ belõle.
A saját termés leszedésével nem kell sietni, mert hosszú
ideig megmarad a bokron, legjobb mindig csak az éretteket
szedni, hogy a fent maradók is szépen beérjenek.
Ha megvárjuk, amíg a bogyók teljesen megérnek,
akkor kellemesen savas, zamatos, áttetszõ, tetszetõs gyümölcsöt
fogyaszthatunk és a tüskékkel sem kell annyit bajlódni,
könnyebben leszedhetõk, akár le is rázhatók a bogyók.
A büszke energiatartalma csekély, 44 kcal 100 grammonként,
a gyümölcsében sok A-, B1- és C-vitamin, 0,8 százalék
körüli pektin, 0,5 százaléknyi ásványi anyag
(kálium, kalcium, foszfor és niacin),
illetve szervezetünk számára fontos elemek, citromsav,
gyümölcs- és szõlõcukor található.
A benne található nyomelemek miatt rendkívül értékes a
szervezetünk számára.
Az emésztést segíti, nem véletlenül adják fõtt és sült húsok
mellé köretként.
Fogyasztása kedvezõ hatással van a belsõ elválasztású
mirigyekre és a szívre, májra, vesére is.
Természetgyógyászok lázzal, gyulladással együtt járó
betegségek esetén is ajánlják a nyugtató, hûsítõ hatású
büszke szörpöt...a gyümölcs nagyobb mennyiségben
való fogyasztása azonban hasmenést okozhat.


Folytats a blogon ... https://csontnelkul.blogspot.com/2018...

sponsored links

Keres?s