Bûntudat nélküli élvezet, lemondások nélkül?
sponsored links
Ez egy ?csakazértis pizza?, ez nem helyesírási hiba, így neveztem el, azon kívül, hogy ez teljes mértékben, az én saját fejlesztésû egészséges pizza receptem, így nem kell lemondani/lemondanunk róla, és bûntudat nélkül élvezhessük/élvezhesd te is, én is és bárki a pizza szenvedély rejtelmes íz kavalkádját. Ráadásul isteni finom, és egyszerû elkészíteni, inkább azt mondanám, hogy nehezebb, hosszadalmasabb volt leírni? Bátran próbáld ki, csalódni nem fogsz?
Klarissz Mexikói taco húsos/dupla sajtos wellness pizza
Hozzávalók:
Teljeskiörlésû pizza tészta:
300 ml tej
5 ek extra szûz olívaolaj
500 g Bio teljeskiörlésû búzaliszt
2,5 dkg friss élesztõ (fél kocka)
1 kk kókusz cukor
1 kk himalája só
Mexikói taco húsos keverék:
? kg csirkehús vagy pulyka apróhús
1 ek kókuszzsír
1 db kisebb lilahagyma
3 db zöldhagyma
1 db kisebb vöröshagyma
? chili
1 db nagy paradicsom
5 db koktélparadicsom
1 db nagyobb paprika
Mexikói taco húsos keverék fûszerei:
1 kk kömény
? kk ötbors fûszerkeverék ? mozsárban összetörve
1 mk himalája só
? kk õrölt babérlevél
2 gerezd fokhagyma ? szeletelve
? doboz ?Italai Cirio dobozos? bazsalikomos apró paradicsom
1 mk kókusz cukor
Alapszósz a pizzára: ? összedarálva
? megfõtt mexikói taco húsos keverék
3-4 ek ?Italai Cirio dobozos? bazsalikomos apró paradicsom
? csokor petrezselyem
2 ek extra szûz olívaolaj
Pizza feltét:
1 zacskó ?szarvasi? mozzarella sajt - felvágva
4-5 levél bazsalikom
10-15 dkg light reszelt sajt
6-8 db oliva bogyó ? félbevágva
4 db koktélparadicsom - félbevágva
5 dkg görög feta sajt ? apró kockára vágva
extra szûz oliva olaj
Elkészítés:
Teljeskiörlésû pizza tészta készítése-sütése:
A sütõt a legmagasabb hõmérsékletre elõmelegítjük, ez általában 250-300 fok.
A kéz meleg tejben keverd el a cukrot és morzsold bele az élesztõt. Hagyd felfutni az élesztõt.
Egy tálba tedd bele a lisztet és a sót. Formázz egy lyukat a közepébe, és ha felfutott az élesztõs tej, akkor öntsd bele, kezd el összekeverni a kezeddel és közben add hozzá az olíva olajat. Keverd össze és dolgozd össze, egy nagy tésztává. Munkafelületre tegyél egy kis lisztet, és dagaszd, gyúrd kézzel egy jó 10 percig.
- Akinek van gépe az avval is készítheti. A lényeg, hogy ne ragadjon a tészta a kezedhez, de jó formázható tésztának kell lennie. Tömör, homogén, az átlag kelt tésztáknál kicsit keményebb tésztát kapunk. Ez a tészta rugalmas és nem fog kilyukadni -.
Ha készen vagyunk, akkor egy tálat, az oldalát is, kenj ki vékonyan ? a kezeddel -, olívaolajjal és tedd bele a tésztát, és egy kis olivaolajat csöpögtessél a tetejére és fedd le egy konyharuhával, és egy jó órát keleszd meleg helyen.
- A lényeg, hogy ne legyen huzatos helyen a tésztánk, ez minden kelt tésztára érvényes. Én ilyenkor be szoktam kapcsolni a sütõt, úgy is extra melegnek kell lennie a sütõnknek, amire a pizzát meg akarjuk sütni, és az legalább 24-26 C°-. Ezért írtam a legelején, hogy melegítsük elõ a sütõt.
A tepsit olajozzuk ki, amiben a pizzát fogjuk sütni.
Amíg a tészta pihen, készítsük el a ?Mexikói taco húsos keveréket?:
A húst mossuk meg, és vékony csíkokra szeleteljük fel.
Ezt követõen a hagymákat, paradicsomot, paprikát, fokhagymát vágjuk szeletekre, a koktélparadicsomot félbe, fokhagymát is szeletekre, chilit apróra.
Hevítsünk egy serpenyõbe kókuszzsírt és dobjuk bele a hagymákat, paradicsomot, és fûszerezzük a fenti ?Mexikói taco húsos keverék fûszereivel?, jól keverjük el, és egy pár percig, amíg megdinsztelõdik, pirítsuk, ezt követõen tegyük rá a dobozos paradicsom negyed részét és egy mk kókuszcukrot, hogy enyhítsük a paradicsom savasságát, egy pici vízet is tölthetünk hozzá. Akkor jó a hús, amikor megpuhult, és sûrû szaftja van.
Most térjünk vissza a pizza tésztához, a hús magában is elvan.
Ha a tészta duplájára megkelt, akkor gyúrd át újból egy pár percig csak, és ezt követõen vedd ketté a tészta mennyiséget, gyúrd át és formázd a kör alakú pizza tepsibe, kb. fél cm vastagságúra nyújtsuk. Akár a kezeddel, körkörös mozdulatokkal, kifelé nyújtva, de lehet nyújtófával is kialakítani a kör alakú pizzát. - De ha nincs ilyen, akkor közepes négyszögletû tepsibe nyújtsd ki az egész tésztát -.
Hagyd pihenni a tésztát a tepsiben, még kb. 15-20 percig-.
*Tipp: ? Én ketté szoktam venni a pizza tésztát, ennél a fázisnál, mert kör alakúba 32 cm-es pizza sütõbe készítem, és nekünk egy pizza elég egy ebédre, vacsira. A másik felét fóliába csomagolva a hûtõbe teszem. Akár állhat 4 napot is a hûtõben, nem romlik meg -. Ebben az esetben, ha késõbb sütõm meg, akkor is a hûtõbõl kivett tésztát át kell gyúrni, és állni kell hagyni meleg helyen kb. 30 percig. És ebbõl az alaptésztából, bármi lehet, nemcsak pizza, de azt legközelebb hozom el nektek.
Amíg pihen a tészta, készítsük el a pizzára az ?Alapszószt?: megfõtt mexikói húsos keverékbõl szedd ki egy darálóba a negyedét, tegyél hozzá egy negyed csokor petrezselymet és még öntsél hozzá 3-4 ek dobozos paradicsomot, és 2 ek olíva olajat, ezt jól keverd el, a lényeg szószos húsos keveréket kapjunk, ezzel fogjuk megkenni a pizza alját.
Ha letelt az ideje a pizza tésztának, locsold meg a pizzát 1-2 ek extra szûz olíva olajjal, a szélét is kend be olíva olajjal, egy ecset segítségével.
Ezt követõen az összekevert ?Alapszószós? húsos keverékkel kend meg a pizzát, a szélét hagyd szabadon kb. 1 cm részen.
Ha készen vagyunk, akkor tegyük rá a ?Mexikói taco húsos keveréket?, szórjuk meg félbe vágott olíva bogyóval, 3-4 szem félbevágott koktél paradicsommal, apróra vágott zöldhagymával, szórjuk meg reszelt sajttal, felvágott és félbevágott mozarellával és apró kockára vágott feta sajttal, a tetejét bazsalikom levelekkel ízesítjük.
Ezt követõen tedd a sütõbe, viszont ennek is a legaljára, a rácsra, kb. 15-19 perc alatt megsül a pizza.
*Tipp: a bolti mozzarella sajtok közül, legjobban a szarvasi mozzarellát lehet jól sütni.
Jó pizza sütést, jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza
Klarissz Mexikói taco húsos/dupla sajtos wellness pizza
Hozzávalók:
Teljeskiörlésû pizza tészta:
300 ml tej
5 ek extra szûz olívaolaj
500 g Bio teljeskiörlésû búzaliszt
2,5 dkg friss élesztõ (fél kocka)
1 kk kókusz cukor
1 kk himalája só
Mexikói taco húsos keverék:
? kg csirkehús vagy pulyka apróhús
1 ek kókuszzsír
1 db kisebb lilahagyma
3 db zöldhagyma
1 db kisebb vöröshagyma
? chili
1 db nagy paradicsom
5 db koktélparadicsom
1 db nagyobb paprika
Mexikói taco húsos keverék fûszerei:
1 kk kömény
? kk ötbors fûszerkeverék ? mozsárban összetörve
1 mk himalája só
? kk õrölt babérlevél
2 gerezd fokhagyma ? szeletelve
? doboz ?Italai Cirio dobozos? bazsalikomos apró paradicsom
1 mk kókusz cukor
Alapszósz a pizzára: ? összedarálva
? megfõtt mexikói taco húsos keverék
3-4 ek ?Italai Cirio dobozos? bazsalikomos apró paradicsom
? csokor petrezselyem
2 ek extra szûz olívaolaj
Pizza feltét:
1 zacskó ?szarvasi? mozzarella sajt - felvágva
4-5 levél bazsalikom
10-15 dkg light reszelt sajt
6-8 db oliva bogyó ? félbevágva
4 db koktélparadicsom - félbevágva
5 dkg görög feta sajt ? apró kockára vágva
extra szûz oliva olaj
Elkészítés:
Teljeskiörlésû pizza tészta készítése-sütése:
A sütõt a legmagasabb hõmérsékletre elõmelegítjük, ez általában 250-300 fok.
A kéz meleg tejben keverd el a cukrot és morzsold bele az élesztõt. Hagyd felfutni az élesztõt.
Egy tálba tedd bele a lisztet és a sót. Formázz egy lyukat a közepébe, és ha felfutott az élesztõs tej, akkor öntsd bele, kezd el összekeverni a kezeddel és közben add hozzá az olíva olajat. Keverd össze és dolgozd össze, egy nagy tésztává. Munkafelületre tegyél egy kis lisztet, és dagaszd, gyúrd kézzel egy jó 10 percig.
- Akinek van gépe az avval is készítheti. A lényeg, hogy ne ragadjon a tészta a kezedhez, de jó formázható tésztának kell lennie. Tömör, homogén, az átlag kelt tésztáknál kicsit keményebb tésztát kapunk. Ez a tészta rugalmas és nem fog kilyukadni -.
Ha készen vagyunk, akkor egy tálat, az oldalát is, kenj ki vékonyan ? a kezeddel -, olívaolajjal és tedd bele a tésztát, és egy kis olivaolajat csöpögtessél a tetejére és fedd le egy konyharuhával, és egy jó órát keleszd meleg helyen.
- A lényeg, hogy ne legyen huzatos helyen a tésztánk, ez minden kelt tésztára érvényes. Én ilyenkor be szoktam kapcsolni a sütõt, úgy is extra melegnek kell lennie a sütõnknek, amire a pizzát meg akarjuk sütni, és az legalább 24-26 C°-. Ezért írtam a legelején, hogy melegítsük elõ a sütõt.
A tepsit olajozzuk ki, amiben a pizzát fogjuk sütni.
Amíg a tészta pihen, készítsük el a ?Mexikói taco húsos keveréket?:
A húst mossuk meg, és vékony csíkokra szeleteljük fel.
Ezt követõen a hagymákat, paradicsomot, paprikát, fokhagymát vágjuk szeletekre, a koktélparadicsomot félbe, fokhagymát is szeletekre, chilit apróra.
Hevítsünk egy serpenyõbe kókuszzsírt és dobjuk bele a hagymákat, paradicsomot, és fûszerezzük a fenti ?Mexikói taco húsos keverék fûszereivel?, jól keverjük el, és egy pár percig, amíg megdinsztelõdik, pirítsuk, ezt követõen tegyük rá a dobozos paradicsom negyed részét és egy mk kókuszcukrot, hogy enyhítsük a paradicsom savasságát, egy pici vízet is tölthetünk hozzá. Akkor jó a hús, amikor megpuhult, és sûrû szaftja van.
Most térjünk vissza a pizza tésztához, a hús magában is elvan.
Ha a tészta duplájára megkelt, akkor gyúrd át újból egy pár percig csak, és ezt követõen vedd ketté a tészta mennyiséget, gyúrd át és formázd a kör alakú pizza tepsibe, kb. fél cm vastagságúra nyújtsuk. Akár a kezeddel, körkörös mozdulatokkal, kifelé nyújtva, de lehet nyújtófával is kialakítani a kör alakú pizzát. - De ha nincs ilyen, akkor közepes négyszögletû tepsibe nyújtsd ki az egész tésztát -.
Hagyd pihenni a tésztát a tepsiben, még kb. 15-20 percig-.
*Tipp: ? Én ketté szoktam venni a pizza tésztát, ennél a fázisnál, mert kör alakúba 32 cm-es pizza sütõbe készítem, és nekünk egy pizza elég egy ebédre, vacsira. A másik felét fóliába csomagolva a hûtõbe teszem. Akár állhat 4 napot is a hûtõben, nem romlik meg -. Ebben az esetben, ha késõbb sütõm meg, akkor is a hûtõbõl kivett tésztát át kell gyúrni, és állni kell hagyni meleg helyen kb. 30 percig. És ebbõl az alaptésztából, bármi lehet, nemcsak pizza, de azt legközelebb hozom el nektek.
Amíg pihen a tészta, készítsük el a pizzára az ?Alapszószt?: megfõtt mexikói húsos keverékbõl szedd ki egy darálóba a negyedét, tegyél hozzá egy negyed csokor petrezselymet és még öntsél hozzá 3-4 ek dobozos paradicsomot, és 2 ek olíva olajat, ezt jól keverd el, a lényeg szószos húsos keveréket kapjunk, ezzel fogjuk megkenni a pizza alját.
Ha letelt az ideje a pizza tésztának, locsold meg a pizzát 1-2 ek extra szûz olíva olajjal, a szélét is kend be olíva olajjal, egy ecset segítségével.
Ezt követõen az összekevert ?Alapszószós? húsos keverékkel kend meg a pizzát, a szélét hagyd szabadon kb. 1 cm részen.
Ha készen vagyunk, akkor tegyük rá a ?Mexikói taco húsos keveréket?, szórjuk meg félbe vágott olíva bogyóval, 3-4 szem félbevágott koktél paradicsommal, apróra vágott zöldhagymával, szórjuk meg reszelt sajttal, felvágott és félbevágott mozarellával és apró kockára vágott feta sajttal, a tetejét bazsalikom levelekkel ízesítjük.
Ezt követõen tedd a sütõbe, viszont ennek is a legaljára, a rácsra, kb. 15-19 perc alatt megsül a pizza.
*Tipp: a bolti mozzarella sajtok közül, legjobban a szarvasi mozzarellát lehet jól sütni.
Jó pizza sütést, jó étvágyat és jó egészséget!
Klarissza