Búvár túrós
sponsored links
Hozzávalók a tésztához:
35 deka liszt
1 kávéskanál szódabikarbóna
2 evõkanál kakaópor
20 deka cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 db tojás
1,5 deci étolaj
5 deci kefir vagy joghurt
Hozzávalók a túrótöltelékhez:
50 deka túró
5 deka cukor
1 citrom reszelt héja
1 csomag vaníliás cukor
2 db tojás
12 deka olvasztott vaj vagy margarin
10 deka mazsola
Célszerû a töltelék elkészítésével kezdeni. A hozzávalókat egy mélyebb tálban alaposan összekeverjük - én most botmixert használtam hozzá. A megmosott, leszárított mazsolát enyhén lisztbe forgattam, és utoljára fakanállal kevertem a túrókrémhez.
A tésztához szárazon összevegyítettem a lisztet, kakaóport, szódabikarbónát - én egy csipet sót is dobtam bele. A tojást a cukrokkal egy másik inox tálban jól felhabosítottam, majd apránként felváltva hozzáöntöttem az olajat és a kefírt, utoljára pedig beledolgoztam a lisztes elegyet.
A masszát egy sütõpapírral bélelt 38x22 centis tepsibe igazgattam, majd evõkanállal halmokat raktam a tészta tetejére a túrókrémbõl. Elõmelegített 200 fokos sütõben 35 percig sütöttem. Tûpróbát végeztem a barna tésztán, mielõtt kivettem.
A kisült sütemény a tepsiben |
A túrókrém sütés közben lesüllyed a kakaós tésztába - innen kapta sütemény a nevét.
Most elõször sütöttem meg ezt a süteményt, pedig a receptjét még valamikor 2010 táján leírtam valamelyik internetes receptes oldalról, de akkoriban még nem tudtam, hogy fontos a recept eredetét megjelölni...?
A sütemény mutatós is, finom is. Én egy kicsit száraznak találtam, ezt annak tulajdonítom, hogy túlsütöttem, tehát legközelebb ezen a hõmérsékleten elég 30 perc sütési idõ.
A sütemény mutatós is, finom is. Én egy kicsit száraznak találtam, ezt annak tulajdonítom, hogy túlsütöttem, tehát legközelebb ezen a hõmérsékleten elég 30 perc sütési idõ.