Búvár túrós

2017-11-28

sponsored links

Búvár túrós
Hozzávalók a tésztához:


35 deka liszt

1 kávéskanál szódabikarbóna
2 evõkanál kakaópor 
20 deka cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 db tojás
1,5 deci étolaj
5 deci kefir vagy joghurt


Hozzávalók a túrótöltelékhez:


50 deka túró

5 deka cukor
1 citrom reszelt héja
1 csomag vaníliás cukor
2 db tojás
12 deka olvasztott vaj vagy margarin

10 deka mazsola

Célszerû a töltelék elkészítésével kezdeni.  A hozzávalókat egy mélyebb tálban alaposan összekeverjük - én most botmixert használtam hozzá. A megmosott, leszárított mazsolát enyhén lisztbe forgattam, és utoljára fakanállal kevertem a túrókrémhez.

tésztához szárazon összevegyítettem a lisztet, kakaóport, szódabikarbónát - én egy csipet sót is dobtam bele. A tojást a cukrokkal egy másik inox tálban jól felhabosítottam, majd apránként felváltva hozzáöntöttem az olajat és a kefírt, utoljára pedig beledolgoztam a lisztes elegyet.
A masszát egy sütõpapírral bélelt 38x22 centis tepsibe igazgattam, majd evõkanállal halmokat raktam a tészta tetejére a túrókrémbõl.  Elõmelegített 200 fokos sütõben 35 percig sütöttem. Tûpróbát végeztem a barna tésztán, mielõtt kivettem.
A kisült sütemény a tepsiben
A túrókrém sütés közben lesüllyed a kakaós tésztába - innen kapta sütemény a nevét.
Kihûlve kockákra metélve, porcukorral meghintve tálaljuk.

Most elõször sütöttem meg ezt a süteményt, pedig a receptjét még valamikor 2010 táján leírtam valamelyik internetes receptes oldalról, de akkoriban még nem tudtam, hogy fontos a recept eredetét megjelölni...? 
A sütemény mutatós is, finom is. Én egy kicsit száraznak találtam, ezt annak tulajdonítom, hogy túlsütöttem, tehát legközelebb ezen a hõmérsékleten elég 30 perc sütési idõ.


Folytats a blogon ... tortafuggo.blogspot.com/2017/11/buvar...

sponsored links

Keres?s