Bözsi diós pitéje
sponsored links
Képzeljétek, apától különleges ajándékot kaptam: egy régi szakácskönyvet, amit a dédnagymamám és a nagymamám használt annak idején. Viharvert, ütött-kopott fekete füzet, benne gyöngy betûkkel írt sorok. A legtöbb recept szerencsére tökéletesen olvasható, ezért úgy döntöttem, szép sorban mindent végigsütök majd belõlük, és közzéteszem. Ha valami nem olvasható - majd együtt megfejtjük, jó?
Nem vesztegettem hát az idõt, rögtön el is készítettem az elsõ receptet a felmenõim kézzel írt szakácskönyvébõl, amelynek címe: Bözsi diós pitéje. Kicsit csaltam, mert a tölteléket, ami eredetileg csak dióból, tejbõl és cukorból állt, felturbóztam egy picit: tettem bele mazsolát, aszalt szilvát, reszelt citromhéjat és citromlevet. A végén pedig rácsot tettem a töltelékre, nem sima tésztalapot. A végeredmény egy olyan ízes, szaftos, mennyei diós sütemény lett, amilyet még soha életemben nem ettem. Még anya diós bejglijét is kenterbe veri. Próbáljátok ki, aztán írjátok meg, hogy ízlett, jó?
S hogy ki volt az a Bözsi? Sajnos nem tudom. A nagymamám Erzsébet volt, de apa szerint magát sosem Bözsizte, szóval egy másik Bözsitõl eredhet a recept. Így vagy úgy, köszönet érte! :-)
Bözsi diós pitéje
Hozzávalók a tésztához: 40 dkg liszt, 16 dkg cukor, 16 dkg zsír / margarin, 2 tojás ...