Böjtre
sponsored links
Aki ismer, tudja, hogy egyáltalán nem vagyok vallásos, sõt? De kedves kis országunkban nagyon erõsek a keresztény hagyományok, teljesen az életünk részei lettek. Persze ma már (legtöbben) nem vallásos meggyõzõdésbõl ünneplik pl. a Húsvétot, hanem, mert ismét itt egy alkalom, amikor egy asztal köré lehet ültetni a család apraját-nagyját.
A nyúlünnepet megelõzõ böjtöt azonban nagyon kevesen tartják. Pedig ennek volt értelme a régi idõkben. A tél tele volt disznóvágással, nagy lakomákkal, viszont munka a nagy hideg miatt még nem volt sok. Kellett a gyomornak egy kis pihenés, emiatt volt a 40 nap húsmentesség (most már tisztában vagyunk vele, hogy nem a hús a legnagyobb ellenség, de próbálkozásnak nem volt rossz).
A következõ étel teljesen beleillik ebbe az idõszakba. Többféle zöldség található benne, mégis különleges az íze és laktató (én a szénhidrátcsökkentett lisztet használtam, de nem muszáj):
Túrófasírt kétféleképp medvehagymás krumplipürével
Hozzávalók:
500 g sovány túró
1 kis fej lilahagyma
Fél csokor petrezselyem
Fél kk római kömény
10 dkg reszelt sajt
1 tojás
Só, bors, szerecsendió
Liszt
Olaj a sütéshez
Fél sütõtök
60 dkg burgonya
Ízlés szerint tej, vaj
1 csokor medvehagyma
A sütõtököt kimagozzuk, cikkekre vágjuk, 200 fokon kb. fél óra alatt puhára sütjük, kihûtjük.
A lilahagymát és a petrezselymet apróra vágjuk, a római köményt mozsárban megõröljük. Összekeverjük a túróval, tojással, sajttal, sózzuk, borsozzuk. Annyi lisztet adunk hozzá, hogy vizes kézzel könnyen formázható masszát kapjunk. Kettévesszük, 1/3-2/3 arányban. A kisebb részhez hozzámorzsoljuk a megsült tök húsát. Ismét megsózzuk, majd még pár ek liszttel tömörítjük.
A kétféle masszából 1,5-2 cm vastag, féltenyérnyi korongokat formázunk. Lisztbe forgatjuk, 1 cm-nyi forró olajban gyorsan mindkét oldalukat megsütjük. Papírtörlõre szedjük.
A krumplit meghámozzuk, kockára vágjuk, puhára fõzzük. Ízlés szerint vajjal, tejjel, sóval, borssal, csipet szerecsendióval krumplipürét készítünk. A medvehagymák szárát levágjuk, a leveleket apróra szeljük, a krumplipüréhez keverjük.
Lelkiismeret-furdalás nélkül
Változatok egy formára
Ronda és finom
Könnyû nyári ebéd
A nyúlünnepet megelõzõ böjtöt azonban nagyon kevesen tartják. Pedig ennek volt értelme a régi idõkben. A tél tele volt disznóvágással, nagy lakomákkal, viszont munka a nagy hideg miatt még nem volt sok. Kellett a gyomornak egy kis pihenés, emiatt volt a 40 nap húsmentesség (most már tisztában vagyunk vele, hogy nem a hús a legnagyobb ellenség, de próbálkozásnak nem volt rossz).
A következõ étel teljesen beleillik ebbe az idõszakba. Többféle zöldség található benne, mégis különleges az íze és laktató (én a szénhidrátcsökkentett lisztet használtam, de nem muszáj):
Túrófasírt kétféleképp medvehagymás krumplipürével
Hozzávalók:
500 g sovány túró
1 kis fej lilahagyma
Fél csokor petrezselyem
Fél kk római kömény
10 dkg reszelt sajt
1 tojás
Só, bors, szerecsendió
Liszt
Olaj a sütéshez
Fél sütõtök
60 dkg burgonya
Ízlés szerint tej, vaj
1 csokor medvehagyma
A sütõtököt kimagozzuk, cikkekre vágjuk, 200 fokon kb. fél óra alatt puhára sütjük, kihûtjük.
A lilahagymát és a petrezselymet apróra vágjuk, a római köményt mozsárban megõröljük. Összekeverjük a túróval, tojással, sajttal, sózzuk, borsozzuk. Annyi lisztet adunk hozzá, hogy vizes kézzel könnyen formázható masszát kapjunk. Kettévesszük, 1/3-2/3 arányban. A kisebb részhez hozzámorzsoljuk a megsült tök húsát. Ismét megsózzuk, majd még pár ek liszttel tömörítjük.
A kétféle masszából 1,5-2 cm vastag, féltenyérnyi korongokat formázunk. Lisztbe forgatjuk, 1 cm-nyi forró olajban gyorsan mindkét oldalukat megsütjük. Papírtörlõre szedjük.
A krumplit meghámozzuk, kockára vágjuk, puhára fõzzük. Ízlés szerint vajjal, tejjel, sóval, borssal, csipet szerecsendióval krumplipürét készítünk. A medvehagymák szárát levágjuk, a leveleket apróra szeljük, a krumplipüréhez keverjük.
Hasonló bejegyzések:
Lelkiismeret-furdalás nélkül
Változatok egy formára
Ronda és finom
Könnyû nyári ebéd