Böjtre

2014-03-19

sponsored links

Aki ismer, tudja, hogy egyáltalán nem vagyok vallásos, sõt? De kedves kis országunkban nagyon erõsek a keresztény hagyományok, teljesen az életünk részei lettek. Persze ma már (legtöbben) nem vallásos meggyõzõdésbõl ünneplik pl. a Húsvétot, hanem, mert ismét itt egy alkalom, amikor egy asztal köré lehet ültetni a család apraját-nagyját.

A nyúlünnepet megelõzõ böjtöt azonban nagyon kevesen tartják. Pedig ennek volt értelme a régi idõkben. A tél tele volt disznóvágással, nagy lakomákkal, viszont munka a nagy hideg miatt még nem volt sok. Kellett a gyomornak egy kis pihenés, emiatt volt a 40 nap húsmentesség (most már tisztában vagyunk vele, hogy nem a hús a legnagyobb ellenség, de próbálkozásnak nem volt rossz).

A következõ étel teljesen beleillik ebbe az idõszakba. Többféle zöldség található benne, mégis különleges az íze és laktató (én a szénhidrátcsökkentett lisztet használtam, de nem muszáj):

Túrófasírt kétféleképp medvehagymás krumplipürével

DSC_6428s

Hozzávalók:

500 g sovány túró

1 kis fej lilahagyma

Fél csokor petrezselyem

Fél kk római kömény

10 dkg reszelt sajt

1 tojás

Só, bors, szerecsendió

Liszt

Olaj a sütéshez

Fél sütõtök

60 dkg burgonya

Ízlés szerint tej, vaj

1 csokor medvehagyma



A sütõtököt kimagozzuk, cikkekre vágjuk, 200 fokon kb. fél óra alatt puhára sütjük, kihûtjük.

A lilahagymát és a petrezselymet apróra vágjuk, a római köményt mozsárban megõröljük. Összekeverjük a túróval, tojással, sajttal, sózzuk, borsozzuk. Annyi lisztet adunk hozzá, hogy vizes kézzel könnyen formázható masszát kapjunk. Kettévesszük, 1/3-2/3 arányban. A kisebb részhez hozzámorzsoljuk a megsült tök húsát. Ismét megsózzuk, majd még pár ek liszttel tömörítjük.

A kétféle masszából 1,5-2 cm vastag, féltenyérnyi korongokat formázunk. Lisztbe forgatjuk, 1 cm-nyi forró olajban gyorsan mindkét oldalukat megsütjük. Papírtörlõre szedjük.

DSC_5529s

A krumplit meghámozzuk, kockára vágjuk, puhára fõzzük. Ízlés szerint vajjal, tejjel, sóval, borssal, csipet szerecsendióval krumplipürét készítünk. A medvehagymák szárát levágjuk, a leveleket apróra szeljük, a krumplipüréhez keverjük.

DSC_6417s


Hasonló bejegyzések:




P1010064s
Lelkiismeret-furdalás nélkül



Változatok egy formára


O
Ronda és finom


O
Könnyû nyári ebéd




Folytats a blogon ... atetovaltlanykonyhaja.cafeblog.hu/201...

sponsored links

Keres?s