Böjti ételek
sponsored links
Sokan azért is félnek belevágni a nagyböjtbe, mert nem tudják mit is egyenek ilyenkor - ha húst nem, akkor mit? Ráadásul a nagyböjt ideje arra az idõszakra esik, amikor már a gyökérzöldségeken, krumplin, káposztaféléken kívül nincs is más ehetõ zöldféle. Persze a multiknál és a nagy piacokon lehet kapni cukkinit, padlizsánt, óriásira növesztett kaliforniai paprikát, vízízû mûparadicsomot és hasonlókat. Lehet választani ezeket is, de én inkább más vonalat követek iylenkor. Úgy gondoltam csokorba gyûjtöm a böjtös ételeket.
(a képet itt találtam)
Van aki a tejes ételeket is elhagyja ilyenkor, de halat például eszik. Van, aki tejes ételeket eszik, de halat nem. Ez leginkább rajtunk múlik, mit tekintünk igazán böjtösnek. Tehát lássuk, milyen ehetõ zöldségféle van még ilyenkor tél végén, tavasz kezdetén.
Krumpli. Elõnye hogy finom és szerintem nincs ember, aki valamilyen formában ne szeretné. Rendkívül változatosan készíthetõ. Sokféle tepsiskrumplit süthetünk belõle. Süthetjük hajában, ehetünk hozzá savanyúkáposztából készült, tökmagolajjal meglocsolt salátát. A nudli ilyenkor nagyon nyerõ, mert bármilyen olyan szószt elvisel, amit tésztára is tennénk. Készíthetjük fûszeres paradicsomszósszal, sajttal. Tehetünk rá kéksajtmártást, csinálhatjuk sajtos-tejfölösre is. És persze ott van a pirított morzsás édes változata is, amit egy tartalmas zöldség- , bab-, lencse-, sárgaborsóleves után tálalhatunk. Süthetünk belõle borzacskát (tócsnit), prószát, készülhet belõle sztrapacska túróval-tejföllel vagy sült savanyúkáposztával. A krumplilángos is nagyon finom, maradék fõtt burgonyából remek étel. És persze a krumplipürével töltött, tejfölös csõben sült palacsinta sem elhanyagolható finomság.
Rizs. Rizsbõl rendkívül finom rizottókat készíthetünk gombával, sárgarépával, sütõtökkel, kelkáposztával, fagyasztott cukorborsóval, kukoricával. Vega rakott kelhez is finom. Édességként pedig (tejberizs) egyszerû és gyorsan elkészíthetõ, mégis ...