Böjt és Gombás Stroganoff
sponsored links
A recepttel írásos formában elõszor Elena Ivanovna Molokhovets 1861-ben kiadott híres szakácskönyvében találkozhatunk (Подарок молодым хозяйкам).
Itt a marhahús nem csíkozva hanem kockákra van vágva és mustárból, vajból és tejfölbõl készül hozzá a szósz. Az elmúlt évtizedek alatt az utókor ízlése szerint formálta a receptet, így ma már gombás-hagymás-paradicsompürés változat sem ritka.
A marhahúsos Stroganoff világszerte nagy népszerûségnek örvend: Anglia, USA, Portugália, Brazília, Kína, Svédország, sõt még Japán is felsorakozott a rajongók listájára. Nem egy helyen csirkével (is) készítik, vagy gyakorta rizzsel szervírozzák.
A gombás húsmentes változat:
Hozzávalók 2 személyre:
30 dkg gomba (sampion)
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
kis csokor peztrezselyem ...