Bögrés pogácsa
sponsored links
Tegnap a facebookon böngészgetve bukkantam rá erre a receptre, ami pont kapóra jött, egyrészt mert nagyon pogácsásak vagyunk, másrészt pedig mivel ma nem dolgozunk, reggelire el tudtam készíteni a gyerekeknek.
Hozzávalók:
1/2 bögre langyos tej
1 tk cukor
1/2 friss élesztõ
5 bögre liszt
20 dkg margarin
1 ek zsír
1 csapott ek só
1 bögre tejföl
1 tojás+1 sárgája villával picit felverve
Elkészítése:
A langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztõt. A lisztben elmorzsoljuk a margarint és a zsírt, majd belekeverjük a többi hozzávalót, végül a felfutott élesztõt. Összegyúrjuk a tésztát. Ha nem állna össze, tehetünk hozzá még tejet, de ne legyen ragadós. Lisztezett gyúródeszkán vékonyra sodorjuk, majd, mint egy bejglit, feltekerjük, jobbról-balról egymásra hajtjuk, tálba tesszük és fóliával letakarva hûtõben pihentetjük reggelig.
Másnap ismét kisodorjuk, hajtogatjuk, alulról, felülrõl, jobbról balról. Kis pihentetés után ujjnyi vékonyra sodorjuk, tetejét lekenjük tojással, késsel bevágjuk, majd pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. Sütõpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk õket, húsz percet kelni hagyjuk, közben bekapcsoljuk a sütõt
200 fokra, majd 20 perc alatt aranybarnára sütjük.
Másnap ismét kisodorjuk, hajtogatjuk, alulról, felülrõl, jobbról balról. Kis pihentetés után ujjnyi vékonyra sodorjuk, tetejét lekenjük tojással, késsel bevágjuk, majd pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. Sütõpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk õket, húsz percet kelni hagyjuk, közben bekapcsoljuk a sütõt
200 fokra, majd 20 perc alatt aranybarnára sütjük.