Bögrés palacsinták és a híres ?Buci Burger?
sponsored links
Ahogy fényképeztem apum kilépett a bejárati ajtón. Kissé rácsodálkozott, hogy egy tálca valami fölé vagyok kuporodva a járdán és a szememre ragadt egy ?kis? tükörreflexes gépezet, de túl is lépett rajta gyorsan. Konkrétan rajtam is átlépett és odébb vonult.
Hiába, ilyen ez a gasztro véna. (Mondjuk ez belõle éppen abszolút hiányzik, nem tudom, kitõl örököltem!)
A lényeg, hogy mostanában nagyon felkapottak a palacsinták bögrés verziói. Azt azért tudni kell, hogy ezek inkább hasonlítanak a piskótához mind elkészítésükben, mind állagukban, mint a hagyományos palacsintához.
Viszont finomak, fõleg jó sok túróval töltve, úgyhogy érdemes elkészíteni õket!
Mindezen felül a hagyományos palacsintát is elkészíthetitek bögrés verzióban, amikor nem kell méregetni (már aki nem szemre dolgozik). Ehhez is leírom a tuti receptemet.
Egyél meg, de azonnal!
Bögrés palacsinta
4 tojás
4 evõkanál cukor
csipetnyi só
2 bögre tej
2 bögre liszt
A tésztához kettéválasztjuk a tojásokat, a fehérjébõl kemény habot verünk.
A sárgáját kihabosítjuk a cukorral és a sóval.
Hozzákeverjük a tejet, majd belekeverjük a lisztet.
Végül a kemény tojásfehérje habját óvatosan beleforgatjuk.Süthetjük is, olajozott palacsintasütõben.
Elsimítani nehezebb a tésztát a serpenyõben, de mindenki meg tud vele küzdeni. Vastagabb lesz, mint a hagyományos palacsinta.
Túró töltelék:
25 dkg túró (nekem csak ennyi volt itthon, de illik dupla adagot készíteni)
vanília aroma
porcukor ízlés szerint
1 citrom reszelt héja
kivés habtejszín (nem habbá verve)
A túrót áttörjük, majd kevés habtejszínnel elkeverjük. Épp csak kissé fellazítjuk vele.
Belekeverjük ízlésünknek megfelelõen a porcukrot a citrom vagy narancs héját és a vanília aromát, majd tölthetjük is a palacsintákat még melegen.
Ebbõl a palacsintából is elkészíthetjük az általam régen nagyon szeretett úgynevezett ?Buci Burgert?.
A töltelékére nem nagyon emlékszem, de a múltkori tortámnál a tejszínhab íze abszolút hozta a régi emlékeket errõl a sütirõl.
Narancsos tejszínhab.
Errõl annyit kell tudni, hogy miután keményre felvertük a habot, egy jó (nem túl édes) narancs felének vagy akár egészének a levét belefacsarjuk és alaposan elkeverjük.
Ezt adagoljuk a palacsintára és ráhajtjuk a tetejét.
A legjobb, ha jó sok gyümölcsünk van, nekem most nem volt éppen.
Tehetünk rá meggyet, kiwit, narancsot, mandarint, szõlõt, banánt, barackot. Minél színesebb legyen, minél látványosabb. A habot nem kell ennyire túlzásba vinni, a gyümölcsöt annál inkább érdemes.
Arra kell még figyelni, hogy ha a gyümölcs szeleteket rárakosgattuk a habra, akkor zselézzük le õket, mert kiszáradnak.
Ehhez a zselét így készítsd el:
2 gramm zselatint feloldasz 10 gramm vízben, megmelegíted és ecsettel lekened ezzel a langyos zselével egyesével a gyümölcsöket.
Tetejét porcukrozhatod.
Nem feltétlenül muszáj ehhez ilyen palacsintát sütni, jobb és valószínûleg finomabb is, ha sütõben sütsz piskótát úgy, hogy sütõpapírra kensz a masszából kis karikákat és megsütöd õket. Ekkor arra figyelj, hogy kihûlni már meghajlítva hagyd. Valaminek támaszd neki a lapokat, különben törni fognak.
Ez egy nagyon finom, mutatós és nem macerás finomság, én imádtam!
Hagyományos palacsinta bögrés változata
2 tojás
csipet só
2 bögre liszt (színültig)
1/4 bögre cukor
2 bögre tej
1 bögre víz
1/4 bögre olaj
Ugyanúgy keverjük össze, mint a hagyományos palacsintát.
A tojásokat kikeverjük a cukorral, bele a tej, a csipet só, majd a liszt.
Pihentetjük kicsit, majd bele az olaj és a víz.
Ezután kisütjük.
Ha a gyümölcshab elkészítésének a mikéntje érdekel, kattints a palacsinta nevére, átirányít oda, ahol megtudhatod a ?titkot?!
Ti hogyan szeretitek a palacsintát?
Magában? Kakaósan? Nutellával? Lekvárral? Túróval vagy esetleg Gundel palacsintának töltve?
Esetleg palacsintatortát készítenétek belõle? Mindenhogy isteni!
Remélem kimerítõ volt a palacsintázós poszt, bár tudom, egy kis csúsztatott palacsinta még lecsúszna!
Akármelyiket próbáljátok is ki, szeretni fogjátok.
Csatlakozzatok hozzám a Facebookon is:
Hiába, ilyen ez a gasztro véna. (Mondjuk ez belõle éppen abszolút hiányzik, nem tudom, kitõl örököltem!)
A lényeg, hogy mostanában nagyon felkapottak a palacsinták bögrés verziói. Azt azért tudni kell, hogy ezek inkább hasonlítanak a piskótához mind elkészítésükben, mind állagukban, mint a hagyományos palacsintához.
Viszont finomak, fõleg jó sok túróval töltve, úgyhogy érdemes elkészíteni õket!
Mindezen felül a hagyományos palacsintát is elkészíthetitek bögrés verzióban, amikor nem kell méregetni (már aki nem szemre dolgozik). Ehhez is leírom a tuti receptemet.
Egyél meg, de azonnal!
Bögrés palacsinta
4 tojás
4 evõkanál cukor
csipetnyi só
2 bögre tej
2 bögre liszt
A tésztához kettéválasztjuk a tojásokat, a fehérjébõl kemény habot verünk.
A sárgáját kihabosítjuk a cukorral és a sóval.
Hozzákeverjük a tejet, majd belekeverjük a lisztet.
Végül a kemény tojásfehérje habját óvatosan beleforgatjuk.Süthetjük is, olajozott palacsintasütõben.
Elsimítani nehezebb a tésztát a serpenyõben, de mindenki meg tud vele küzdeni. Vastagabb lesz, mint a hagyományos palacsinta.
Túró töltelék:
25 dkg túró (nekem csak ennyi volt itthon, de illik dupla adagot készíteni)
vanília aroma
porcukor ízlés szerint
1 citrom reszelt héja
kivés habtejszín (nem habbá verve)
A túrót áttörjük, majd kevés habtejszínnel elkeverjük. Épp csak kissé fellazítjuk vele.
Belekeverjük ízlésünknek megfelelõen a porcukrot a citrom vagy narancs héját és a vanília aromát, majd tölthetjük is a palacsintákat még melegen.
Ebbõl a palacsintából is elkészíthetjük az általam régen nagyon szeretett úgynevezett ?Buci Burgert?.
A töltelékére nem nagyon emlékszem, de a múltkori tortámnál a tejszínhab íze abszolút hozta a régi emlékeket errõl a sütirõl.
Narancsos tejszínhab.
Errõl annyit kell tudni, hogy miután keményre felvertük a habot, egy jó (nem túl édes) narancs felének vagy akár egészének a levét belefacsarjuk és alaposan elkeverjük.
Ezt adagoljuk a palacsintára és ráhajtjuk a tetejét.
A legjobb, ha jó sok gyümölcsünk van, nekem most nem volt éppen.
Tehetünk rá meggyet, kiwit, narancsot, mandarint, szõlõt, banánt, barackot. Minél színesebb legyen, minél látványosabb. A habot nem kell ennyire túlzásba vinni, a gyümölcsöt annál inkább érdemes.
Arra kell még figyelni, hogy ha a gyümölcs szeleteket rárakosgattuk a habra, akkor zselézzük le õket, mert kiszáradnak.
Ehhez a zselét így készítsd el:
2 gramm zselatint feloldasz 10 gramm vízben, megmelegíted és ecsettel lekened ezzel a langyos zselével egyesével a gyümölcsöket.
Tetejét porcukrozhatod.
Nem feltétlenül muszáj ehhez ilyen palacsintát sütni, jobb és valószínûleg finomabb is, ha sütõben sütsz piskótát úgy, hogy sütõpapírra kensz a masszából kis karikákat és megsütöd õket. Ekkor arra figyelj, hogy kihûlni már meghajlítva hagyd. Valaminek támaszd neki a lapokat, különben törni fognak.
Ez egy nagyon finom, mutatós és nem macerás finomság, én imádtam!
Hagyományos palacsinta bögrés változata
2 tojás
csipet só
2 bögre liszt (színültig)
1/4 bögre cukor
2 bögre tej
1 bögre víz
1/4 bögre olaj
Ugyanúgy keverjük össze, mint a hagyományos palacsintát.
A tojásokat kikeverjük a cukorral, bele a tej, a csipet só, majd a liszt.
Pihentetjük kicsit, majd bele az olaj és a víz.
Ezután kisütjük.
Ha a gyümölcshab elkészítésének a mikéntje érdekel, kattints a palacsinta nevére, átirányít oda, ahol megtudhatod a ?titkot?!
Ti hogyan szeretitek a palacsintát?
Magában? Kakaósan? Nutellával? Lekvárral? Túróval vagy esetleg Gundel palacsintának töltve?
Esetleg palacsintatortát készítenétek belõle? Mindenhogy isteni!
Remélem kimerítõ volt a palacsintázós poszt, bár tudom, egy kis csúsztatott palacsinta még lecsúszna!
Akármelyiket próbáljátok is ki, szeretni fogjátok.
Csatlakozzatok hozzám a Facebookon is: