Bõrén sült süllõfilék, blansírozott, grillezett zöldségek hollandi mártással és hagymalekvárral
sponsored links
Tegnap volt a nejem névnapja, amire két alternatívát dobtam fel Neki: vagy elmegyünk vacsorázni valamelyik klassz egri étterembe, vagy rám bízza magát, én pedig valami különleges vacsorával fogadom. Õ ez utóbbira szavazott, én pedig igyekeztem kitenni magamért.
Még reggel Esztert bevittem az irodába, majd leléptem, s titkon elkészítettem egy jókora adag hagymalekvárt. Amint látjátok a fotókon, rengeteg vöröshagymát tisztítottam meg, majd vékonyan fel is szeleteltem mindet. Egy nagyobb, mélyebb serpenyõben megfonnyasztottam, majd elõpirítottam a hagymákat, majd barna cukorral összekaramellizáltam ezt az egyveleget. Amikor már úgy éreztem, hogy a cukor már tényleg karamell szerû, akkor jött a balzsamecet, a worchester szósz, vörösbor, amikkel szépen összeforraltam az egészet. Só, õrölt bors, mozsárban tört rózsabors és szárított bazsalikom ment bele ízesítésként - és még hagytam tovább rotyogni a hagymalekvárt. Amint elkészült a mû, hagytam kihûlni, majd mentem a robotba.
Délután megint lógtam egy kicsit a munkából, vagyis inkább hazahúztam, hogy a grillezéshez is elõkészüljek. Blansírozott zöldségeket terveztem, amihez elõször alaposan megmostam, megdörzsölgettem a répákat, majd hosszában fel is vágtam mindet. Forró vízben pár percig forráztam õket, majd jéghideg vízben sokkoltam a zöldséget, amiket ezután már csak éppen egy kicsit kell majd grillezni.
Ha már itthon voltam, elkészítettem a hollandi mártást is - amit eddig egyedül még nem is csináltam. Tehát gõz fölött négy tojás sárgájából elindítottam a folyamatot, szépen kevertem-kavartam, majd jöhetett az olvasztott vaj, a citrom - a végeredményt pedig egy kiöntõbe tettem, ami ment is a hûtõbe.
Leszaladtam Eszterért ( na meg virágért is ), majd a megterített teraszon szisszentettük a pezsgõt, én pedig gyorsan grillezni kezdtem.
A felkarikázott és besózott cukkiniket a forró grillrácsra pakoltam, mentek melléjük a félbevágott répák, az öntött vaslapon pedig oliván és vajon elkezdtem sütni a süllõfiléket. Ahogy a címben is írtam, a halakat a bõrükön sütöttem, közben sóztam, borsoztam és finoman citromoztam a felületüket. Pár perc kellett csak a húsoknak, a zöldségek is gyorsan elkészültek, úgyhogy már csak tálalni kellett.
Azt hiszem, a képek magukért beszélnek...
Sokan vannak velem a FB-on és az Instagramon is, de aki szeretne ott is követni, annak ajánlom az alábbi linkeket: