Békebeli kovászos fehérkenyér és ropogós óriáskiflik. Néhány szó a természetes kovászról.(Megaposzt:)
sponsored links
Szerintem van kovász ügyben egy kis homály, elõször errõl szeretnék beszélni. Többféle kelesztõ ?anyagot? is kovásznak hívnak. Kovásznak neveznek több, élesztõvel elõkelesztett tésztát (öregtészta, spongyakovász), amely azáltal, hogy elõre összekészítik, javítja a kenyér tulajdonságait az egyszerû, közvetlenül élesztõvel kelesztéshez képest. Az élesztõ gyors kelesztési folyamatot biztosít, effektíve gyorsan kenyérhez jutunk a használatával. A végeredmény szép, ízletes, de élesztõs (ízû és illatú) kenyér. Élesztõ gombák biztosítják a tészta gyors, látványos kelését.
A természetes kovász a legtermészetesebb kelesztõ anyag. Lisztbõl és vízbõl is elõállítható, én két evõkanál joghurtot adok még hozzá indításkor. A legízletesebb és legjobb állagú kenyér természetes kovásszal készül, nyugodtan hívhatjuk békebeli kenyérnek, ugyanis olyan ritka a (jó) kovászos kenyér napjainkban, mint a fehérholló.
Nekem az a tapasztalatom, hogy 7-8 óra szükséges a kovászos tésztának az összekészítéstõl, amíg a sütõbe be teszem sülni. Igen, ez nem kevés idõ. Kovászos kenyeret viszont elég egy héten egyszer sütni, mert friss marad!
Az általam nevelt kovász már kiszámítható, több hónapja egyforma minõségû kenyeret sütök vele. Hûtõben tárolom, és ...